fbpx
CV.ee tööelublogi

Puhkusel töötamise uuring: suisa 83% inimestest teeb puhkusel tööd

Puhkusel töötamise uuring: suisa 83% inimestest teeb puhkusel tööd

CV-Online’i hiljutise puhkusel töötamise uuringu tulemused näitavad, et suisa 83% töötajatest teevad tööd ka puhkusel olles. Värskest uuringust selgub, et puhkuse arvelt tehakse tööd enamjaolt lisaraha teenimise soovil ja vabatahtlikult. Lisaks soosivad ka liigne töökoormus ja kehv ajaplaneerimisoskus puhkusel töö tegemist.

See, kuidas ja millal me töötame, on kardinaalselt muutunud. Isegi, kui töötajatel on ametlikult vaba aega, ei tähenda see, et nad lõpetaksid töötamise. Veelgi enam soosib kriisidest tingitud laialdane kaugtöö võimaluse pakkumine olukorra teravnemist: kuna ametlikud piirid, mis eraldavad tööd puhkusest, on muutunud hägusemaks, võivad töötajad tunda survet puhkusel tööd teha.

Millised on puhkusel töötamise peamised põhjused?

Puhkuse ajal on pidanud tööd tegema inimesed, kellele ei leidu asendajat (21,7%), kes soovivad lisaraha teenida (19,5%), kellel on liigne töökoormus, kelle tööga seotud tähtajad sattusid puhkuseperioodile (15,9%). Vähesemal määral toodi välja survet tööandja/kolleegide poolt, soovi end tööl toimuvaga kursis hoida, ja seda, et rabatakse tööd mitmel töökohal. Lisaks mainiti puhkusel töötamise põhjustena raskusi puhkuse ajaks tööga valmis jõudmisel, kiireloomulisi ja vähe aega nõudvaid ülesandeid, vabakutselisena tegutsemist, ja ka seda, et ei olda puhkust välja teenitud.

‘’Eestlasele kohaselt on enamikel tööealistel kombeks puhkuse ajal tööd teha, kuid tihti on tegemist pigem vabatahtliku otsusega, kui tööandja poolse survega. Hirm tööülesannete kuhjumise ees ja soov puhkuse ajal lisaraha teenida on niivõrd suur, et raske on ennast vabaks lasta ning oma vaimule puhkust anda. See on aga trend, mida tuleks tööandjatel kindlasti jälgida, et oma töötajate füüsilist- ja vaimset tervist hoida,’’ kommenteeris CV.ee turundusjuht Karla Oder.

Puhkusel töötavad enamasti keskealised

Puhkusel kalduvad töötama enamasti keskealised töötajad vanuses 50-59 (29,1% vastanutest), kuigi alla ei jää ka töötajad vanuses 40-49 (24,8%) ja 30-39 (19,9%). Vanuses 60+ töötab puhkusel 15,3% töötajatest ja vanuses 20-29 vaid 9,6% töötajatest. Alla 19-aastaste puhul soovib puhkuse ajal tööd teha napp 1,3% vastanutest.

Lõpptulemus on selge: seda, kas me naudime oma tööd, ei mõjuta mitte ainult meie tegevused, vaid ka see, millal me nende tegevustega tegeleme. Kui pead puhkuse ajal töötama, proovi seda vaimselt ümber kujundada tööajaks, et motivatsiooni säilitada. Samuti saavad tööandjad oma töötajaid toetada, julgustades neid vabal ajal mitte töötama. Motivatsiooni säilitamise mõistmine on alati olnud oluline, kuid kuna hektiline tööturg sunnib paljusid töötajaid kaugtööd tegema ja koormab neid täiendava ajakuluga, on õigeaegne puhkus eriti oluline, et tagada sinu ja sinu meeskonna võimalikult produktiivne ja kvaliteetne töö.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top