fbpx
CV.ee tööelublogi

Puhkusel töötamine: plussid ja miinused

Puhkusel töötamine: plussid ja miinused

Päike, meri, sülearvuti. Tänapäevases digimaailmas on puhkusel töötamine muutunud paljude töötajate jaoks väga reaalseks võimaluseks – nii täielikult kui osaliselt kaugtöö võimalust pakkudes. Kuid isegi kui saad töötada kõikjal, kas peaksid seda tegema?

Suvi on puhkusteks soodne aeg. Kui minna sõpradega reisima, on muul aastaajal pisut lihtsam töölt vabaks küsida. Kuid kui soovid lastega linnast välja sõita, on suvi selleks parim aeg, sest nad on järgmise paari kuu jooksul suvevaheaega nautimas. Vanemad peavad end aga endiselt töölt vabaks võtma, mis võib kohati muutuda logistiliseks probleemiks. 

Sel põhjusel arutavad ka paljud töötavad vanemad, kas nad peaksid puhkusele pisut tööd kaasa võtma, või mitte. Mõne jaoks võib ilmselge vastus olla “ei”, sest see rikub kogu puhkuse mõtte. Siiski on mõningaid eeliseid töö reisile kaasa võtta, kui oma kaarte õigesti mängida. CV.ee meeskond lahkab eelseisva reisi jaoks otsuse plusse ja miinuseid:

Miks peaksid puhkusel töötama?

On mõningaid stsenaariume, kui töö puhkusele kaasa toomine võib tegelikult olla hea mõte. Neile, kes tõesti võitlevad töölt puudumise stressiga, võib mõne ülesande kaasa võtmine pakkuda ideaalset tasakaalu:

Saavuta suurem vabadus

Kui töötad suvilasse sõites auto kõrvalistmel, saad võib-olla hiljem selle arvelt pisut vaba aega juurde tekitada. Lisaks tähendab võimalus täita mõningaid ülesandeid kontorist väljas, et sind ei vajata nii kiiresti tagasi, luues potentsiaalselt ka rohkem puhkuseaega.

Oletame, et sul on käsil lihtne projekt, mille pead nädala lõpuks valmis saama. Võttes selle ülesande kaasa, saad töökohustuse täita, ilma et peaksid kontorisse ilmuma. Lisaks oskad projekti elluviimisel paremini ettevõttest eemal veedetud aega hinnata.

Järgi tähtaegu

Mis juhtub, kui tahad puhkust võtta, kuid lähenemas on olulise ülesande või projekti tähtajad? Kui proovid need kõik enne oma reisi kalendrisse lisada, on see äärmiselt stressirohke ja võib sinu töö kvaliteeti kahjustada. Teisalt võib aga tähtaegade edasilükkamine kuni reisilt koju jõudmiseni kogu puhkuse hirmu ja ärevusega täita.

Selmet püüda oma ajakava liialt palju muuta, planeeri lihtsalt oma puhkust nii, et lisad reisi perioodiks mõned tähtajad. Kalendrisse lisatud tähtaeg või kaks ei võta hommikuti tööd tehes liiga palju aega ja aitab leevendada sinu muret pikemaks ajaks töölt puudumise pärast.

Lähtu kõhutundest

Maailmas on palju inimesi, kes teevad iga päev kõvasti tööd. Mõnikord teevad nad ka lisatööd, sest ihkavad hästi tehtud tööst saadavat rahuldustunnet. Nädala jagu puhkuse võtmine lõõgastumiseks, olgu see kasulik või mitte, võib olla väljakutse, kui isiklikud eesmärgid jäävad täitmata.

Kui olete üks neist inimestest, kes tunneb end ilma tööta pisut nördinuna, võib töö puhkusele kaasa võtmine pakkuda soovitud leevendust. Ükskõik, kas see on vajalik ülesanne või midagi muud, ei pea sa end pärast süüdi tundma. Samuti ei pea sa muretsema tööst mahajäämise pärast. See kontseptsioon kehtib ka kõigi kohta, kes püüavad sel suvel saavutada kõrgeid tööalaseid eesmärke. Mõne ülesande täitmine puhkusel olles aitab tagada, et püsid teel enda seatud eesmärkide (nt edutamine või palgatõusu saamine) saavutamiseks.

Miks ei peaks oma tööd kaasa võtma?

Kuigi produktiivsus on alati kiidetud, peab puhkus sageli olema just päris puhkus. Reisida tasub selleks, et avastada maailma, kogeda uusi asju ning puhata igapäevasest stressist ja kohustustest. Töö kaasavõtmine võib aga lõppeda vastupidise tulemusega. 

Kaotad aega lähedastega

Kui oled perepuhkusel, peaks sinu kõrgeimaks prioriteediks olema kvaliteetaja veetmine oma lähedastega. Miski ei tohiks seda takistada, eriti töö. Mis mõte on perega reisile minna, kui sa ei kavatse koos nendega reisil osaleda?

Kui plaanid reisile siiski pisut tööd kaasa võtta, kasuta kindlasti mõnda planeerijat ja veendu, et see ei segaks sinu aega lähedastega. Broneeri endale töö tegemiseks spetsiifiline ajavahemik, nt varahommikul või hilisõhtul, kui puhkuse tegevused pole planeeritud ja ülejäänud seltskond on juba voodis. Nii ei jää sa seltskondlikust meelelahutusest ilma. Tõhus ajaplaneerimine on hea meetod, kuidas saad mõlemast maailmast parima.

Stressitase suureneb

Puhkus on mõeldud lõõgastumiseks. See on võimalus unustada töö ja nautida murevaba elu. Miks siis kaasata puhkusele tööd, kui see võib reisi kergesti kiiva keerata? 

Muidugi võib sinu stressi allikaks olla töö kaasamata jätmine. Stress võib sind ära süüa, eriti kui oled just alustanud oma äri või oled tõeline ettevõtja. Kuniks ettevõttes pole peale sinu ühtegi töötajat, võib juhtuda, et ainult sina oskad oma äri sujuvalt edasi viia.

Mis iganes põhjus ka poleks – kui sul on meeskond, siis veendu, et oled oma meeskonna õigesti puhkamise osas häälestanud ja reageerite hädaolukordadele ainult vastavalt vajadusele. Nii on kõigil töötajatel võimalik õigeaegselt puhata, põdemata tegemata jäänud töö pärast.

Tekib oht läbipõlemiseks

Tööst puhkuse näol pausi tegemine on mõeldud läbipõlemisohu vähendamiseks. Kui aga läbipõlemine on sind juba tabanud, võtab see motivatsiooni ja innukuse, mis toob kaasa produktiivsuse ja töö kvaliteedi järsu languse. See võib olla kulukas, kui praegune töökoht on sinu jaoks oluline.

Kui tunned, et pead töö unustamiseks veidi aega puhkama, sea puhkus oma esmaseks prioriteediks. Anna oma ettevõttele teada, et vajad seda aega, et saaksid tagasi tulla puhanuna ja energilisena. Kui nad hakkavad sulle endiselt koosolekute ja ülesannete kohta kalendrisse märguandeid saatma, anna teada, et kavatsed igast viimsestki keelduda kuni tööle naasmiseni.

Lõppkokkuvõttes on sinu enda otsustada, kas võtad puhkusele töö kaasa või mitte. Mõtle sellele, mida loodad saavutada, ja lase plussidel ning miinustel aidata sul õiget otsust teha.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top