fbpx
CV.ee tööelublogi

Kuidas aru saada, kas CV loomisel on kasutatud tehisintellekti abi?

Kuidas aru saada, kas CV loomisel on kasutatud tehisintellekti abi?

Kandideerimismaterjalide, nagu CV-de ja motivatsioonikirjade, koostamine on üks olulisemaid samme tööle kandideerimisel. Tehisintellekt (AI) pakub mitmeid tööriistu ja platvorme, mis aitavad kandidaatidel oma kandideerimisdokumente optimeerida ning esile tuua nende oskusi ja kogemusi.

CV.ee hiljuti läbiviidud uuringu kohaselt on 17% keskealistest tööotsijatest kasutanud tehisintellekti abi kandideerimismaterjalide koostamisel. See näitab, et kandidaadid hindavad isiklikku panust ja soovivad oma oskusi ja kogemusi ise esile tuua. Kuigi tehisintellekt võib olla suureks abiks, on isikupärastatud lähenemine endiselt oluline. Kuid kuidas saada aru, kas kandidaat on oma CV-s või motivatsioonikirjas tehisintellekti abi kasutanud?

5 märki, et kandidaat on kasutanud tehisintellekti abi kandideerimismaterjalide koostamiseks:

  1. Kandideerimisdokumentide standardiseeritus: Tehisintellekt võib põhjustada kandideerimisdokumentides teatud standardiseerituse ja ühtlase vormingu. Kui kõik kandideerijate CV-d või motivatsioonikirjad tunduvad ühesugused või sisaldavad sarnast keelekasutust, võib see olla märk tehisintellekti kasutamisest.
  2. Sõnavara ja stiil: Tehisintellekti süsteemid kasutavad laia sõnavara ja võivad luua keerukaid lauseid, kuid need võivad jätta mulje ebainimlikust või liialt formaalsest stiilist. Pöörake tähelepanu sõnavara valikule ja lauseehitusele – kui see tundub ebatavaliselt keeruline, võib kandidaat olla kasutanud tehisintellekti abi.
  3. Kandideerimismaterjalide ebaühtlus: kui CV-s, motivatsioonikirjas ja/või kaaskirjas on märgatavalt erinev keelekasutus, kirjutamisstiil või kõneviis, võib see viidata sellele, et kandidaat ei pruugi olla kandideerimismaterjale ise loonud.
  4. Suutmatus lahendada tegelikke probleeme (video)intervjuu ajal: kui kandidaadil on raskusi CV-s või motivatsioonikirjas loetletud oskuste või kogemuste selgitamisega, võib see olla märk tehisintellekti kasutamisest. Näiteks, kui kandideerija on oma CV-s välja toonud oskused programmeerimises või projektijuhtimises, kuid intervjuu ajal ei suuda vastata konkreetsetele küsimustele nendes valdkondades esinevate probleemide kohta, võib see viidata sellele, et kandideerimismaterjalid ei kajasta kandidaadi tegelikke oskusi ega kogemusi.
  5. Suutmatus selgitada kandideerimismaterjalide sisu: kui intervjuus küsitakse kandideerijalt tema CV-s või motivatsioonikirjas mainitud kogemuste, saavutuste või oskuste kohta, kuid ta ei suuda selgitada või meenutada neid konkreetseid punkte, võib see viidata sellele, et kandidaat ei ole neid dokumente ise loonud.
Kas tehisintellekti (AI) kasutamine kandideerimismaterjalide koostamisel on halb?

See sõltub suuresti kontekstist ja sellest, kuidas seda kasutatakse. Tehisintellekti abil loodud materjalid võivad aidata tööotsijatel esile tuua oma oskusi ja kogemusi selgemalt ning tõhusamalt. Samal ajal võib aga tehisintellekti ülemäärane kasutamine kaotada isikupära ja autentsuse ning tekitada küsimusi kandideerija tegelike oskuste ja pädevuse kohta.

Seega võib järeldada, et tehisintellekti abi kasutamine kandideerimismaterjalide loomisel võib olla kasulik vahend, kui seda rakendatakse tasakaalukalt ja läbimõeldult. Ent on oluline meeles pidada, et ainulaadsus ja originaalsus on endiselt hindamatud.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top