fbpx

Kuidas võita soovitud töökoht tihedas konkurentsis?

Kuidas võita soovitud töökoht tihedas konkurentsis?

Täna on tööturg sellises punktis, kus konkurents on tihe ja tööpakkumisi napib. Seetõttu on tihedas tööturukonkurentsis paras väljakutse saada soovitud töökoht, kuid õige lähenemise ja strateegiaga on see täiesti saavutatav. Siin on mõned tõhusad sammud, mis aitavad sul eristuda teistest kandidaatidest ja suurendada oma võimalusi unistuste töö saamiseks.

Tööturu ja tööandjate tundmine

Esimene samm soovitud töökoha saamiseks on tööturu ja tööandjate tundmine ning seostamine iseendaga. Tea, millised oskused ja kogemused on nõutud tööle saamiseks. Rõhudes just nendele omadustele, mida tööandja ootab, suurendada oma võimalusi rohkem silma paistmiseks värbamisprotsessis.
Ära unusta uurida ka ettevõtte kultuuri – sobivus organisatsiooni väärtustega võib olla samuti määravaks teguriks selles, kas sina oled sobiv kandidaat või kas antud ettevõtte väärtused on üldse sobivad sulle.

Sinu väärtuspakkumine

Sina oled unikaalne ja väärtuslik kandidaat! Kuidas aga tööandjale seda öelda nii, et see ei mõjuks ülbelt või ebasiirana?
Tea, millised unikaalsed oskused ja kogemused aitavad eristada sind teistest kandidaatidest ning mida väga uus tööandja hindaks. Oled lahendanud keerulisi probleeme/olukordi, mis on otseselt seotud uute töökohustuste või töövaldkonnaga? Näiteks oled juhtinud projekti, mis aitas ettevõttel majanduslangusest välja tulla või sinu panus on aidanud ettevõttel saavutada eesmärke ning neid ülegi teha? Too oma edulood kindlasti esile CV-s ja motivatsioonikirjas. Samuti on kasulik rõhutada oma õppimisvõimet ja valmisolekut pidevalt areneda, mis näitab tööandjale, et oled pühendunud ja valmis kiirelt kohanema stressirohketes olukordades.

Ei saa üle ega ümber tutvustest

Paljud tööpakkumised ei jõua avalikkuse ette, vaid täidetakse soovituste kaudu. Uurides oma tutvusringkonnast vabade töökohtade, põnevate pakkumiste kohta võib aidata sul leida huvitavad ametikohad, kus kandidaatide konkurents polegi teema. Lisaks osalemine erialastel üritustel, konverentsidel ja võrgustike loomise olengutel aitab luua kontakte, kes võivad su viia soovitud tööpakkumiseni ja potentsiaalsete tööandjateni.
Samuti võib abiks olla aktiivselt LinkedInis tegutsemine, kus saate osaleda aruteludes ja jagada oma teadmisi, mis võivad samuti suurendada sinu nähtavust potentsiaalsete tööandjate seas.

CV ja motivatsioonikirja olulisus pole välja surnud!

Tööandjad võivad saada sadu taotlusi ühe töökoha kohta, seega peavad sinu kandideerimismaterjalid olema väga head! Millised on aga väga head kandideerimismaterjalid?
CV peab olema selge, struktureeritud ja kohandatud vastavalt konkreetsele tööpakkumisele. Keskenduge oma saavutustele ja konkreetsetele tulemustele, mida olete oma varasemates töökohtades saavutanud. Motivatsioonikirjas too esile, miks just sina oled ideaalne kandidaat sellele ametikohale, sidudes oma kogemused ja oskused otseselt tööpakkumise nõuetega.

Ära mine intervjuule käega lööma

Tööintervjuu on koht, kus saad tööandjale tõestada, et oled parim valik. Ettevalmistus on võtmetähtsusega – uuri ettevõtte kohta, mõtle läbi, kuidas sinu oskused vastavad töökoha nõuetele, ja harjuta vastamist tavapärastele intervjuuküsimustele. Lisaks konkreetsetele oskustele (hard skills) hindavad tööandjad ka pehmeid oskusi (soft skills) nagu suhtlemisoskus, meeskonnatöö ja probleemide lahendamise võime. Intervjuul on oluline olla enesekindel, kuid samas ka autentne, et tööandja näeks sinu tõelist potentsiaali.

Ära anna alla

Tööotsimine võib olla pikk ja keeruline protsess, eriti tugevas konkurentsis. Oluline on mitte kaotada motivatsiooni! Iga tagasilöök on võimalus õppida ja areneda. Kui sa ei saanud soovitud töökohta, siis alaüüsi, mis võis valesti minna ja kasuta seda teavet oma järgmise kandideerimiste puhul kindlasti ära. Muidugi julgustame ka ”ei” vastuste puhul küsima tagasisidet. Sealt võib tulla hea sisend, mis aitab sul järgmine kord sarnases olukorras ikkagi töökoht endale võita.
Lõppkokkuvõttes tasub sihikindlus end ära – paljud edulood näitavad, et just need, kes ei andnud alla, saavutasid lõpuks oma eesmärgid.

Veel üks hea trikk

Tööotsingute kiirendamiseks ja konkurentsis eelise saamiseks tasub kasutada ka tööpakkumiste teavituste süsteemi – vali välja sobivad ametikohad, valdkonnad ja asukohad ning aktiveeri teavitused! Nii jõuavad uued tööpakkumised otse sinu e-postkasti kohe, kui need avaldatakse, mis annab sulle võimaluse kiiresti reageerida ja oma kandideerimisavaldus varakult esitada. Varajane reageerimine võib tihedas konkurentsis osutuda otsustavaks faktoriks, mis aitab sul ihaldatud töökoha kindlustada. Aktiveeri tööpakkumiste teavitus kohe siin.

Leida soovitud töökoht suures konkurentsis nõuab pühendumist, kannatlikkust ja strateegilist lähenemist. Tööturu tundmine, unikaalse väärtuspakkumise loomine, võrgustiku kasutamine ja pidev eneseareng on kõik võtmetegurid, mis aitavad sul konkurentsis silma paista. Ole valmis panustama oma aega ja energiat, kuid ära unusta, et iga samm viib sind eesmärgile lähemale.

Äkki sinu unistuste töökoht juba ootab sind CV.ee tööportaalis? Vaata järele siit.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top