fbpx
CV.ee tööelublogi

Nipila otsestuudio #6: tänasel Tallinna Ülikooli avatud uste päeval sai küsida ka karjäärinõu

Nipila otsestuudio #6: tänasel Tallinna Ülikooli avatud uste päeval sai küsida ka karjäärinõu

Tallinna Ülikoolis avatud uste päeval said kõik karjääriplaneerijad tutvuda sellega, kuidas ülikoolist vajalikke teadmisi koguda ja milliseid põnevaid ühistegevusi ülikoolielu pakub. Nipila.ee karjäärinõu otsestuudios ülikooli raamatukogus külas karjääri- ja nõustamiskeskuse karjäärinõustaja Liina Vallimäe.

Avatud uste päeval oli huvilisi tõeliselt palju ning seda nii vanemate inimeste kui ka veel gümnaasiumieas olevate osas.  Üldselt jagunevad aga kõik ülikoolihuvilised kolme rühma. Need, kes juba teavad, mida soovivad õppima tulla. Kes ei tea üldse, mida õppida, kuid mõtleb õpingute jätkamise peale. Sinna gruppi kuuluvad tavaliselt need, kelle vanemad või sõbrad soovitavad siiski õpinguid jätkata. Või siis hoopis need, kes tahaksid õppida kõike ning lihtsalt ei suuda otsustada, mida õppida. Nende jaoks tunduvad kõik erialad äärmiselt huvitavad. Nendest tulenevad ka karjäärinõustamisel noorte põhilised küsimused. Mida õppida? Mis eriala? Milline valik teha?

Üliõpilaste elu juurde kuuluvad suuresti ka sotsiaalse elu küsimused. Milliseid võimalusi pakutakse mulle väljaspool loenguid? Kus ma süüa saan? Milliseid huviringe ja tegevusi on võimalik rakendada jpm. Liina toob välja, et Tallinna Ülikoolis on neid tegevusi ja võimalusi mitmeid ning selles osas probleeme ei tohiks tekkida. Lisab veel, et nende messilaua juures on noored välja toonud, et üks õppima motiveerivatest teguritest on samuti tutvused ja sotsiaalne elu.

Ülikoolis on kindlasti tähtis oma varasemate õpiharjumuste edasi kandmine ka ülikooli ellu, samas on samal tähtsal kohal ka suhete ja kontaktide loomine. Need on vajalikud kontaktid tulevikuks, sest kunagi ei tea täpselt, mis teedpidi hiljem tööalaselt kohtutakse. Tuleb ju õpingute kõrvalt ikkagi leida aega ka elu nautimiseks. Liina toob eraldi välja ka Erasmus+ programmi, mis on eriti hea lahendus välismaal kontaktide ja suhete loomiseks.

Tallinna Ülikool on viimastel aastatel palju muutunud ning tingimused on läinud järjest paremaks. Ka üliõpilased ise tunnetavad neid muutusi ning on need hästi omaks võtnud ja kasutavad uusi võimalusi üsna edukalt enda jaoks ära. See on ka põhjus, miks elu kestva õppe raames tulevad ka vanemad inimesed ennast täiendama. Need inimesed käivad tihti ka nõustamisel, et oma praeguse töö kõrvalt ennast täiendada ning erialade kohta täiendavat infot pärida. Ka vanemad inimesed tunnevad, et neil on veel ühiskonda võimalik panustada, täiendades enda varasemalt õpitud teadmiseid.

Milliseid erialasid peaks täna õppima hakkama, et olla 5 või 10 aasta pärast tõeline maailmamuutja? Liina arvab, et raske on välja tuua mingit kindlat eriala, sest inimene saab maailma muuta vaid siis, kui ta oma erialal tõeliselt suurepäraseks saab. See tähendab aga seda, et inimesed peavad valima eriala, mis neile ka tõeliselt meeldib. Nii on võimalik anda 100% panus. Tuleb leida lahendus, kuidas muutused ja üldised arengud enda erialaga siduda, et valdkonda edasi areneda.

Kas oleksid ka ise valmis esimest korda karjäärinõustamist kogema?

Toimetaja soovitab:

#TopTööandja: noored töötajad ei talu lolle ülemusi

7 peamist tegurit soolise palgalõhe vähendamiseks

Tööampsumajandus – kas trendikas vaheldus tavalisele palgatööle?

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top