fbpx
CV.ee tööelublogi

Rattaga tööle ning tagasi #rattagatööle

Rattaga tööle ning tagasi #rattagatööle

Toome välja kõige olulisemad punktid, miks peaksid alustama #rattagatööle käimist juba täna.

See on lõbus!
Rattasõit tööle on lõbus ja lihtne. Paljud inimesed vaatavad tagasi oma lapsepõlve jalgratta mälestustele ning unistavad sama muretust rattaga kruisimisest nagu vanasti. Rattaga tööle sõitmine võimaldab sul integreerida selle lihtsa rahuliku tunde oma igapäevasesse töömöllu. Jälgige oma ümbruskonda, kuulake linnulaulu ja tervitage mööduvaid rattaga kaasliiklejaid. Varsti avastad, et sooviksid igal hommikul tööle sõites, et tee ei lõppekski.

Tervislik
Nii rattaga tööle kimamine kui ka kruisimine on kasulik sinu tervisele. Kuigi täpsed kalorid, mille põletad sõites, varieerub iga inimese vahel, siis jalgrattasõit põletab keskmiselt sama palju kaloreid kui sörkimine, kuid sellel on märkimisväärselt vähem negatiivseid mõjusid sinu liigestele. Jalgrattasport parandab kardiovaskulaarset ja aeroobset võimekust, vähendab vererõhku, suurendab energiat, suurendab lihaseid ja parandab koordinatsiooni. Seega lisades see tervist edendav imelihtne harjumus oma igapäevasesse rutiini tunduvad selle kasutegurid lausa liiga head, et tõsi olla.

Teeb su õnnelikuks
Rattaga tööle sõitmine muudab su üldiselt õnnelikumaks. Samal ajal, kui teised auto või ühistranspordiga ummikus istuvad, kruisid sina värskes õhus ning naudid vabalt liiklemist, mis mõjub lausa teraapiliselt. Mitmed uuringud on näidanud, et igapäevane aktiivne liigutamine võib vähendada stressi, leevendada depressiooni sümptomeid, parandada unetust ja vähendada ärevust. Lisaks on tõestatud, et igapäevane aktiivne liigutamine tõstab sinu enesekindlust ning parandab üleüldist meeleolu.

Muudab su targemaks
Tõsi, see ei muuda sind ööga astrofüüsikuks, kuid uuringud tõestanud, et mõõdukas igapäevane aktiivne liikumine võib takistada kognitiivset taandumist, teravdada mälu ja õppimist ning parandada üldist aju jõudlust. Seega, kuigi rattasõit ei muuda sind teadlaseks, siis vähemalt suurendab see võimalust enda tööga paremini hakkama saada.

Säästab raha
Iga sõidetud kilomeeter kulutab sinu sõiduauto rehve ja pidureid. Vaheta sõiduauto jalgratta vastu ning märkad peagi muljetavaldavat rahavõitu. Lisaks auto pealt võidetud rahalisele väärtusele võidad ka füüsiliste ning vaimsete väljaminekute pealt. Nimelt võidad lisaks selliste kulutuste pealt nagu: jõusaali kuumaks ja üldised vabast ajast tingitud väljaminekud nagu kino, kohvikus aja surnuks löömine jpm, sest see on suurepärane mitterahaline vaba aja veetmise viis. Igal juhul säästad sa palju raha. Kui palju küsid  sa? Siin on sulle kalkulaator säästude arvutamiseks.

Mugavam
Kõige enim levinud müüt on see, et rattaga tööle sõitmine on äärmiselt ebamugav, kuid meie nii ei arva. Mis saaks olla veel ebamugavam, kui autoga sõita parklas 10 minutiline ring, et endal üks vaba kohta leida – ja seda mitu korda päevas. Või hoopiski avastada ennast ootamatust ummikust, sest suvi on ju teadagi tihe ootamatute teedeehituse aeg. Rattaga seda muret aga pole, sest ratta parkimiseks saab kasutada igat posti või toru, mille ümber sinu rattalukk mahub. Samuti ei istu ratturid ummikus, sest saavad liiklemiseks kasutada nii kõnniteed kui autoteed.

Vabastav
Enamik lapsi tunnevad suurt vabadust mil nad esimest korda abirattad kaotavad ja rattaga teele asuvad. See on paljude inimeste õnnelik mälestus lapsepõlvest. Edasi liiguvad noored teismeliseikka ja auto määratleb uue vabaduse. Kuid mõne aasta pärast ja liiga palju tunde liiklusummikutes või parkimiskohta otsides hakkab auto tunduma rohkem vanglana. Rattaga liiklemine vanemas eas aitab aga selle õnneliku tunde lapsepõlvest taas üles leida. Nii saate avastada linna oma tempos ja proovida uusi marsruute ilma liigse stressita. Jalgrattasõit avab nii otseseid kui ka kujundlikke võimalusi, et näha oma linna täiesti uuel viisil.

Milline on sinu põnev #rattagatööle lugu või küsimus? Jaga meiega oma rattasõiduga seotud rõõme ja murekoormat ning osaledki tuttuue stiilse linnajalgratta Romet loosis.

Räägi oma lugu ja osale loosis SIIN!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top