fbpx
CV.ee tööelublogi

Nipid noortele tööturule sisenemiseks

Nipid noortele tööturule sisenemiseks

Üleminek koolipingist tööturule ei ole kerge- mõne jaoks on üleminek sujuv ja valutu, teise jaoks mõneti keerukam. Siinkohal anname üleminekul tööturule mõned kasulikud nipid, et tööle sisseelamine läheks sujuvamalt.

Pea meeles, et raske töö viib sihile – sea endale eesmärk, kus näeksid ennast 10 aasta pärast. Nüüd mõtle, kust võiksid alustada selle jaoks, et ennast tulevikus sellelt positsioonilt leida.

Tõesta ennast tööandjale enne omapoolseid tingimusi – selleks, et tööandja oskaks sulle pakkuda oskuste eest väärilist palka, tuleb enne näidata tööandjale, et ka väärid seda.

Kuula vanemaid ja õpi nende kogemustest – tööturul oli olukord paarkümmend aastat tagasi teistsugune. Vanemad leiavad nõuandeid omal ajal tööle asumisest, kuid see ei tähenda, et näpunäiteid ei saaks ka tänapäeval rakendada. Igast nõuandest võib leida tõetera.

Ettevalmistus tööturuks on sisseelamise võtmeteguriks – tööturul tasub alati olla samm ees oma tegemistes. Kui oled kandideerimas ning soovid tööandjale silma jääda võid pöörduda abi saamiseks proffesionaalide poole. Kui aga tead, millises valdkonnas soovid tööd leida, aitavad täiendavad koolitused näha, kas see töö on sinu päris kutsumuseks.

Tööelu ja eraelu – värskelt tööle asudes, on mõtted koguaeg tööülesannete peal. Kahjuks tööelu segamine oma eraellu viib kiire läbipõlemiseni ning huvi kadumiseni töötada antud positsioonil. Ära ava töömeili kodus puhates ja tunned juba lühikese aja jooksul, kuidas stressitase langeb.

Leia enda viis ennast tööl motiveerida – kas premeerid ennast mõne kohvikulõunaga, lubad endale raske töö eest kohvipausi või jaotad tööülesanded nii, et kiidad ennast peale igat head sooritust. Ühtlane produktiivsus päeva vältel on keeruliselt saavutatav, kuid endale väikeseid motivatsiooni verstaposte seades, suudad leida sihi, mille poole püüelda ka hetkel, mil puudub igasugune tahtmine.

Keskendu töö positiivsetele tahkudele – igal töökohal peitub nii halbu kui ka häid külgi. Kirudes taga, mis kõik pahasti on, võimendab rahulolematuse tunnet. Selle asemel, et otsida vigu, leia töökoha meeldivaid külgi. Muutes oma mõtteviisi tööst, paraneb ka tööga rahulolu!

Loo oma töökohale väärtus – iga amet õpetab ja kasvatab. Mõtle, mida oleks antud töökohalt õppida ning kuidas parandab ja mõjutab see sinu teadmistepagasit tulevikuks. See töö võib olla sinu karjääri vundament!

Kaardista enda väärtus – tööle kandideerides või asudes mõtle läbi, milles oled väga hea ja millega saaksid tööandjale silma jääda. Edaspidi tööd tehes rõhu enda tugevustele, sa ei pea olema hunt kriimsilm, kes oskab kõigest midagi teha. Rõhu enda erilisusele ja tugevustele, mitte multifunktsionaalsusele ja keskpärasusele, kuid samas pea meeles, et tänapäeva tööturul peab olema õppimisvõimeline.

Ole realistlik – tööandjale endast muljet jättes, tuleb mõelda, millised on sinu kaardistatud väärtused. Tööülesandeid, mis ei kuulu sinu pädevuste alla, jäta kõrvale ja nende ülesannete täitmiseks on mõni teine kolleeg võib olla pädevam. Nii säästad nii enda kui ka tööandja aega!

Loo autor Lisette Soop, CV.ee praktikant

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top