fbpx
CV.ee tööelublogi

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 14

Kui tunned, et oled liiga kauaks ühele kohale kinni jäänud, muuda rutiini ja mine nädalavahetuseks Pariisi reisile. Tundub liiga lühikene aeg, aga tegelikult teel olles on ajal teine mõõde ja päevad tunduvad olevat pikemad kui muidu.

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 10
Autor: Anu Sildnik

Millest alustada?

Kõigepeal uuri erinevaid lennupiletite pakkumisi. Meie lõunanaabri Läti lennufirma AirBaltic teeb otselende Tallinnast Pariisi ja üsna tihti on piletihinnad kosmiliselt väikesed. Ka lennupiletite portaal skyscanner on heaks abimeheks odavate piletite leidmisel .

Pariisis on mugav liigelda metrooga. Metroopiletite hind on 1,49 ja neid on võimalik osta igast metroojaamast. Metrooga on lihtne ühest asukohast teise liigelda. Kui ühel hetkel metroomängule pihta saad, võid avastada, et tegelikult asuvad kõik vaatamisväärsused ja muuseumid üksteisele väga lähedal. Siit soovitus, et pane jalga mugavad jalanõud ja jaluta Pariisis ringi.

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 11
Autor: Anu SIldnik

Kus ööbida?

Kui igatsed Eiffeli torni vaadet, võid uurida AirBnB-st, kas on mõni mõnus katusealune saadaval. Korterite hinnad on varieeruvad ja olen üsna kindel, et igale ühele leidub oma. Võib ka Booking.com-i kiigata. Ka seal leidub aegajalt mõnusaid pakkumisi. Osad hosteleid on suurepärase asukohaga, et võib ka neid kindlasti kiigata. Kui soovid teistsugust elamust Pariisis, kasuta Couchsurfingut.

Mida Pariisis teha?

Pariis pakub muuseumite näol parimat maailma kunsti. Kui soovid kõiki muuseume külastada, osta endale mitme päevane muuseumi pass, hind on sellel umbes 53€. Kui oled 25 aastane noor, pääsed muuseumitesse tasuta sisse. Selleks tuleb isikut tõendav dokument kaasa võtta. Suuremate muuseumite külastamiseks varu palju aega. Esiteks pikkade järjekordade pärast ja teiseks kunsti on nii palju, et seda ei jõua ühe korraga ära vaadata. Soovitan teha plaani ja keskenduda sellele, mida kindlasti näha soovid. Kui soovid külastada ainult teatud muuseume, võid osta pileti, mis kehtib näiteks kahes muusemis korraga. Kombineerimisvõimalusi on mitmeid. Lisaks suurtele muuseumitele on ka külatsamist väärt väikesed galeriid. Seal võib kohata mitmekülgset kunsti. Pisikesed galeriid on orienteeritud küll kunsti müümisele, aga see ei saa takistada neisse sisse astumist.  Muide, Pompidou muuseumist on suurepärane vaade Pariisile. 

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 1
Autor; Anu Sildnik

Kindlasti tasub külastada ka suuremaid vaatamisväärsusi nagu Notre Dame, triumfikaar ja Eiffeli torn, kindlasti ka Montmarte ja Seine’I äärne. Notre Dame’i külastuseks varu aega ja kannatust, sest enamikel juhtudel on sisenemiseks pikad järjekorrad. Nõuanne, vaata google’st, millisel kellaajal on kõige madalam külastatavus. Triumfikaarele pääseb ka sisse ja sealt avaneb hea vaade Pariisile. Eiffeli torni minekuks tasub samuti varuda aega ja kannatust. Kui on suur kõrguse kartus, võib ümber Eiffeli jalutada ja pidada pikniku torni ees. Soovitus, kõrvatänavatelt avaneb palju mõnusam vaade Eiffelile. Kui soovid metrooga seigelda, siis kõige paremaid vaateid Eiffelile saab liinilt number 6. Eiffeli lähedastelt peatustest võib maha hüpata ja vaadet nautida.

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 2
Autor: Anu Sildnik

Montmarte’i mägi on külastamist väärt. Mäe otsas asub kirik, mille jalamilt saab taaskord vaadata imelist vaadet Pariisile. Kirik on ka külastamist väärt. Montmarte oli varasemalt kunstnike meelispaik ja seda võid kohata igal sammul, kus näljased kunstnikud proovivad igal viisil jalust maha võtta, et portreed joonistada. Sellegipoolest tasub ringi vaadata ja ajalugu nautida. Seine’I äärde võid mõnest poest veini ja baguette’i kaasa osta ning lihtsalt mõnusalt aega veeta. Kui soovid Seine’ile sõitma minna, võid leida erinevaid lõbusõite jõeäärsetest kohtadest. Grand ja Le petit Palais on kohad, mida peaks külastama, neist viimane on külastajatele tasuta.

Pariisis asub kirjanike ja raamatuhuviliste lemmik pood Shakespeare&Co. Tavaliselt inimestest täiesti pungil raamatupood pakub insipreerivat elamust kõigile. Pika ja sisuka ajalooga raamatupood võtab ka öömajalisi reegliga, et pead vähemalt ühe raamatu läbi lugema. Pood on täis mõnusaid soppe, kus mõnusalt raamatuga kerra keerata ja lugeda. Raamatupood korraldab ka maailmakuulsate kirjanikega vestlusõhtuid, selleks tasub silm peal hoida. Raamatupoe asukoht on mõnusalt Notre Dameist üle Seine’i.

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 3
Autor: Anu Sildnik
Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 12
Autor: Anu Sildnik

Kes on surnuaedade fännid, seadke oma sammud Pere Lachaise surnuaiale. Seal puhkavad muusikud, kirjanikud, kunstnikud. Eesti kunstnikest on seal Eduard Wiiralt. Surnuaed on mastaapne, seega tasub eelnevalt järgi vaadata, kus puhkepaigad asuvad. Sorbonne’I ülikooli lähedal asuvasse Panthenoni tasub sisse kigata juba arhitektuuri pärast. Panthenon  puhkepaigaks suurtele mõtlejatele.

Kui meeldib pargis lösutada on Pariis selleks ideaalne koht. Luxemburgi aed ja paljud muud pargid on nii mõnusalt kutsuvad, et seal peab lasua lõunatama. Otse Louvrest välja astudes oled sattunud parki, mida kaunistavad imelised kujud, mille eest võid leida šketsivaid kuntsnike. Pargis aja veetmine on pariislaste meelsitegevus. Pargist võid igal aastaajal leida inimesi, kes ajalehte või raamatuid loevad.

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 5
Autor: Anu Sildnik

Triumfikaarest alla voolav Champs-Elysee on ideaalne koht jalutsukäiguks. Suur poetänav uhkete poodidega kutsub sisse astuma. Vaateaknad on ilusalt kaunistatud ja mõjuvad suurejooneliselt. Galeries Lafayette on ka shopahoolikute imedemaa. Sama poe katuselt võid Pariisi kiigata. Muidugi suurte poodide kõrval tasub vaadata sisse ka teistesse poodidesse, mis asuvad kõrvaltänavatel.

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 7
Autor: Anu Sildnik

Mida ikkagi süüa?

Hommikul võid end kohvi ja croissandiga üles turgutada. Kindlasti tasub ka kõiksuguseid kooke proovida. Lõuna koos võileivaga pargis ning õhtusöök kuskil mõnusas kohvikus või restoranis. Kui kulgeda pariislaste rütmis, alustatakse õhtusöögiga üsna hilja. Kõigepealt kohtutakse sõpradega baaris. Juuakse veini ja süüakse suupisteid, õhtu edenedes otsitakse restoran, kus kellelgi seltskonnast on olnud hea mälestus. Köök on mitmekülgne ja rikkalik, võid alustada eelroaga, pearoaks valida menüüst huupi, sest reeglina kõik on maitsev ning magustoidule järgneb alati kohv. Seega ole valmis kell kümme öösel kohvi jooma. Kuna toidulaud on rikkalik, ei röövi see öist und. Pigem teeb erksamaks, sest õhtusöögi kõrvale joodud vein võib mõnikord joovastavalt mõjuda. Üsna tihti minnakse veel peale restorani viimasele dringile enne koju minekut. Seega võib julgelt metroo asemel jalutada. Magama minnakse hilja ja hommikul ärgatase vara ja sukeldutakse õrnas pohmeluses tagasi tööellu. Söögi pealt kokku hoida ei tasu.

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 8
Autor: Anu Sildnik

Kultuur kultuur kultuur

Teatrit on Pariisis palju. Igal erineval viisil. Seda tasub kindlasti ette planeerida ja piletid varakult valmis osta. Ooper, ballet, kontsert on suurepärased valikud. Pariisis võib leida maailmatähetede kontserte, tasub oma lemmikutel silm peal hoida. Kinos käimine on ka tore ettevõtmine. Ja kes kabaree huviline on, võib sammud Moulin Rouge’I poole seada.

Lõpetuseks, Pariisi tasub nautida ja kulgeda mõnusalt ühest kohast teise. Tegemist on suurlinnaga ja väga kerge on selle rütmi ära eksida. Omas tempos kulgemine pakub just kõige mõnusamaid elamusi. Kindlasti tasub olla avatud ja uudishimulik ning ekselda kõrvaltänavatel ja ammutada endasse kõike seda, mida Pariis pakkuda saab. Ja kui kõike esimese korraga ei näinud, tasub tagasi tulla, sest rääkimata jäi veel Versailles, Disneylandit ja paljust muust, mis külastamist väärib.

Muuda rutiini ja veeda nädalavahetus Pariisis 13
Autor: Anu Sildnik

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top