fbpx
CV.ee tööelublogi

Karjäärinõustamine ei ole kui kõhedust tekitav arstivisiit, vaid hea profülaktika olenemata töökohast ja -staažist

Karjäärinõustamine ei ole kui kõhedust tekitav arstikabinet, vaid valgustav profülaktika olenemata töökohast ja -staažist

Varasemalt levis ütlus, et karjääritsükkel käib 7 aasta kaupa. Tänasel päeval on ühes töökohas töötamise aeg siiski lühenenud – eriti nooremal põlvkonnal. Täna võib ka viieaastast töökogemust pidada küllaltki pikaks tööstaažiks ning uusi väljakutseid minnakse otsima mõneaastase, ehk isegi lühema tsükliga. Seejuures ei tasu ka tööandjal mõista töötajat või kandideeritavat hukka, kuna järjest enam, eriti noorte seas, liigutakse edasi, et astuda uutele väljakutsetele vastu.

CV.ee värbamisjuht Maris Martin selgitab seejuures karjääri olemust ja olulisust: „Karjäär on teekond punktist A punkti B, kuhu vahepeale jäävad peatused, ringteed, käänakud, mis kuuluvad iga teekonna juurde. Kui oled sihi kaotanud või teelt kõrvale kaldunud, siis kõrvalise abiga on võimalik sihile tagasi saada. Kui sa naudid seda, mida sa teed, siis oled ise õnnelik, Sinu perekond, sõbrad ja kolleegid on samuti rõõmsamad.“

Mis puudutab kõrvalist abi, siis kas sõna ‘nõustamine’ tekitab sinus sedasama kõhedust, mida ka arstivisiit? Vale oleks ‘lohutada’, et tegemist ei ole psühholoogi vastuvõtuga, kuna CV.ee värbamisgurust psühholoogia taustaga Ivika Born, kes viib läbi professionaalseid karjäärinõustamisi on justnimelt ka psühholoogiale spetsialiseerunud. Nali naljaks, kui sellisel juhul saad kaks teenust ühe hoobiga!

Karjäärinõustamine ei ole kui kõhedust tekitav arstikabinet, vaid valgustav profülaktika olenemata töökohast ja -staažist 1

Tegelikkuses ei ole karjäärinõustamine koht, kuhu peaks sammud seadma alles siis, kui oled karjääriteekonna põhjas ning täielikult sihitu. See ei ole koht Sinu ‘ravimiseks’, vaid hea võimalus vaadata enese sisse kellegi teise abil ja toel ning ehk isegi saada kinnitust millelegi, millele oled varasemalt mõelnud, kuid mille osas oled kõhklev olnud.

Meiega jagasid enda karjäärinõustamise kogemust kaks toredat inimest.

Mis Sind ajendas karjäärinõustamisele minema?

– “Olen umbes 15 aastat töötanud samal ametikohal – seda küll erinevates ettevõtetes, kuid tundsin viimasel aastal väga teravalt, et tahaksin teha oma elus midagi muud. Küsimus oligi, kas 40+ vanuses võiks veel julgeda midagi muuta. Valisin karjäärinõustamise, et saada aru, kuhu tööalaselt liikuda, mis on minu võimalused tööturul, kuidas minna edasi.”

– “Ma läksin nõustamisele mõttega, et oma CV korda teha, aga ise arvan, et sama tähtis oli ka psühholoogiline osa – saada kinnitust, et ma võiksin proovida mitmesse kohta tööle.”

Karjäärinõustamine ei ole kui kõhedust tekitav arstikabinet, vaid valgustav profülaktika olenemata töökohast ja -staažist 3

Kuidas Sa ennast koha peal tundsid, kui nõustamine juba käis?

– “CV.ee karjäärinõustaja Ivikaga on väga kerge suhelda – ta on julgustav ning selge maailmavaatega naine. Nõustamisel tundsin ennast hästi, sain väljendada oma mõtteid, arutlesime minu hetke tööelu seisu, minu võimalusi. Teinekord on väga hea suhelda inimesega, kellega ei ole emotsionaalselt seotud, sest tema näeb asju selge pilguga ning oskab anda praktilist nõu. Eelkõige aitas Ivika minul tagasi saada minu enesekindluse ning julgustas proovima uusi tööalaseid väljakutseid.

– “Ivika on ka väga soe inimene, mis tegi kindlasti nõustamise meeldivaks. Võibolla enne ikka tundsin end natuke kõhklevalt, aga läksin sealt ära kindlate näpunäidetega ja tahet täis.”

Milliste mõtetega lahkusid karjäärinõustamiselt? Kas Sinu ootused said täidetud?

– “Lisaks andis ta mulle soovitusi, mille üle võiksin kodus veel mõelda, soovitas teste enese paremaks tundma õppimiseks ja nippe edukaks kandideerimiseks. Nõustamiselt läksin ära sirgema seljaga ning enesekindlamalt. Ka tööotsimisel kasutan Ivika antud nõuandeid. Peale karjäärinõustamist ei juhtu midagi, kui ise endaga tööd edasi ei tee, aga positiivne ja julgustav suhtumine aitabki sellele kaasa, et saaks oma tööelus edasi liikuda.”

Karjäärinõustamine ei ole kui kõhedust tekitav arstikabinet, vaid valgustav profülaktika olenemata töökohast ja -staažist 4

– “Minu jaoks oli see nõustamine väga vajalik, peale seda olin täiesti indu täis, kasutasin soovitatud nõuandeid. Proovisin paari kohta veel ja avastasin, et nt kuigi intervjuu on närvesööv, siis kui esimene närv üle elada (umb 20 min), on see täitsa meeldiv protsess. Eelkõige soovisin nõustamiselt praktilisi nõuandeid oma CV jaoks, seda ma ka sain ja kasutasin. Lisaboonus oli siis see psühholoogiline tugi, tunne et kõlban veel ilusti tööturule ja mul on oma plussid. Igal juhul alustan nüüd oma unistuste töökohal ja selle algus oli just karjäärinõustamisel.

Nii siis, karjäärinõustamisele on oodatud kõik inimesed, kes sooviksid hoida oma tööelu, karjääriteekonda kontrolli all – mistahes eluperioodil ja ajahetkel. Ja tuleb pidada meeles, et tulles karjäärinõustamisele ei ole vestluse käigus õigeid ega valesid vastuseid. Lõppkokkuvõttes on nõustamisest rohkem võita kui kaotada.

Loodus ärkab ja Sinulgi on aeg värskendada enda mõtteid ja karjäärielu!

Broneeri aeg karjäärinõustamisele juba täna! Ja mis eriti mugav – aja saad broneerida kohe online kalendri teel!

Karjäärinõustamine ei ole kui kõhedust tekitav arstikabinet, vaid valgustav profülaktika olenemata töökohast ja -staažist 2

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top