fbpx
CV.ee tööelublogi

Millal viimati vaatasid otsa oma karjääri asjade seisule?

Millal viimati vaatasid otsa oma karjääri asjade seisule? 1

Nii nagu teatud aja tagant tasub käia tervisekontrollis, on hea võtta aeg-ajalt ette oma karjääri ülevaatus, et veenduda, kas kõik olulised näitajad on korras. Või siis oled juba täheldanud märke, et midagi tööeluga seoses kripeldab. Toimunud on muutusi isiklikus plaanis või tööalaselt ning paras aeg oleks need teemad enda jaoks luubi alla võtta.

Karjääriaudit kui kontrollküsimuste loetelu aitab esile tuua hetkel sinu jaoks tööeluga seotud kõige olulisemad teemad, millega tulevikku vaatavalt edasi tegeleda. Võta hetk, et teadvustada, kus sa oma tööelu hetkeseisuga oled? Mille üle võib rõõmustada ja uhkust tunda, mida sooviksid muuta ja teisiti teha? Kuhu suunas professionaalses plaanis edasi areneda?  

Võid avastada, et tegelikult on sinu karjäär parima tervise juures ning vajab vaid värskendavat kohendust, näiteks töö sisu ümber vaatamist.

Oled kaalunud karjäärimuutust või otsid sobivat edasist suunda?

Millal viimati vaatasid otsa oma karjääri asjade seisule? 3

Siis tasub põhjalikumalt läbi mõelda, millised on sinu ootused tööelule, soovid isikliku arengu ja elustiili osas, milliseid vajalikke oskusi oled valmis edasi arendama, et teha eneseteadlikumalt oma karjääriga seotud otsuseid.

Esmane karjääriaudit olukorra kaardistamiseks

Tööalast heaolu ja panust mõjutab paljuski see, kuidas suhtume oma töösse. Kas saame piisavalt rakendada enda oskusi ja võimeid ning kuivõrd meil on selgus ja kindlus. Kas oleme oma karjääriga sobival kursil.

Esita endale mõned kontrollküsimused oma karjääri hetkeseisust pildi saamiseks:    

1. Rahulolu ja enesekindlus

Kuidas sa ennast oma töistes tegemistes tunned? Kas töö pakub pigem positiivset pinget või tekitab sagedamini ebameeldivaid hetki? 

2. Tegevused ja siht

Kui suur osakaal on sinu töös tegevustes, milles tunned end nagu kala vees ja pigem sukeldud neisse hea meelega? Kas oled mõelnud enda karjääriplaanidele pikemalt ette? Kuivõrd sinu töö viib sind edasi soovitud eesmärkide suunas?

3. Tasakaal ja elustiil

Kuivõrd jagub sul aega ja energiat enda jaoks elus olulise jaoks? Kas lähedased, huvialad, tervis, eneseareng ja puhkamine on sinu jaoks piisavas mahus päevakavas sees?

4. Tugevused ja potentsiaal

Kas oskaksid välja tuua, millised on sinu tugevad küljed ja väärtuslikud oskused? Kas tunned, et tööelu pakub piisavalt võimalusi rakendada enda erinevaid oskusi ja võimeid soovitud moel? 

Millised küsimused panid sind rohkem mõtlema? Millised teemad esile tõusid, mis vajaksid rohkem tähelepanu ja tegelemist?

Mõtteharjutused olulisema välja sõelumiseks

Tihti kipume esmalt välja tooma neid asju, millega me pole rahul või mis probleeme tekitavad ning vähem märkama seda, mis on tegelikult meie karjääris hästi läinud. Järgnevalt mõned mõtteharjutused tööelus positiivse märkamiseks.

Lõpeta lause või pane kirja märksõnad:

1. Millega olen rahul, mis osas on mul tööelus ja enese arendamises hästi? (pane kirja vähemalt 5 asja)

2. Mõtle kolm asja, mis sind tööl rõõmsaks teevad…

3. Kui ma mõtlen oma tööülesannete peale, siis kõige rohkem meeldib mulle teha…

4. Parim hetk päevast on siis kui…

5. Oma töös/erialal/valdkonnas olen eriti hea… (pane kirja vähemalt kolm oskust)

Mida kõrvale jätta ja kuidas edaspidi teisiti?

Siin on mõistlik välja tuua need asjaolud, mis on sinu mõjualas ehk mida sina muuta saad, kas oma tegevuse, suhtumise või olukorra ümbermõtestamisega. Näiteks kuidas sa oma tööd teed või kuidas reageerid teiste inimeste väljaütlemisele.  

1. Mida soovin oma tööelus muuta, mis võiks olla teisiti? (pane kirja kolm kõige olulisemat, mida sina saad mõjutada)

2. Kuidas on asjalood siis, kui kõik on hästi? (pane kirja märksõnad, mis iseloomustaks sinu tööelu, kui kõik oleks kõige paremas korras)

Arengusoov või muutuse vajadus?

Kui vaatad oma vastuseid eelnevatele küsimustele ning reastatud märksõnu, siis milline pilt sulle enda karjääri hetkeseisu kohta avaneb? Kas sinu karjäär vajab kohendusi, arengusüsti või suuremat muudatust?

Mõtle, millised on järgmised väiksemad või suuremad sammud, mida saaksid siit edasi teha, et oma tööelu paremaks muuta ning oma karjääri teadlikumalt juhtida.

Kui vajad karjääralast tuge, siis saad pöörduda ka karjäärispetsialisti poole: Anna Gramberg, www.annagramberg.com/et.

Loo autor: Anna Gramberg

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top