fbpx
CV.ee tööelublogi

“Tee, mida armastad” – kehv karjäärinõuanne?

"Tee, mida armastad" - kehv karjäärinõuanne? 1

Usun, et oled kuulnud või saanud personaalseltki karjäärinõuannet: “Tee, mida armastad ja Sa ei pea enam ühtegi päeva enda elus tööd tegema.” Kas saame seda nõuannet nii üheselt võtta? Inimestena oleme võrdlemisi keerukad olendid – me õpime, areneme ja see kõik on lõputu protsess. Suure tõenäosusega on meil rohkem kui üks asi või tegevus korraga, mida me väga armastame.

Toon näitena iseenda profiili, et avada mõtteid: ma armastan turundamist, mis on minu põhitöö, ent armastan väga ka laulmist, treenimist, disainimist, kokkamist, rabas matkamist, reisimist, seiklemist, joonistamist. 

Suure tahtmise korral võiksin sellest nimekirjast mida tahes karjääriks pöörata, kuid paratamatult peab tegema valikuid, sest kõike korraga teha ei saa ja mõnes tegevuses olen ma parem kui teises. Mõnda tegevust naudin ja armastan lihtsalt niisama. Kui tööelus midagi teha, siis ikka hästi, mõtestatult ja professionaalselt. Kõiges professionaal olla on aga võimatu.

Miks ei tasu tööd otsides keskenduda armastusele antud töö vastu? Tööd võib ka õppida armastama. Igat tööd saab õppida armastama, kuid see nõuab kannatust ja aega, vahel ka uskumuste muutmist. Minu töös on tegevusi, mida ma esialgu ei teadnudki, et võin armastada. Tegevused, mis on pannud mind mugavustsoonist väljuma, arendanud mind, on hakanud ajas meeldima.

Näiteks, olen varasemalt eelistanud vältida tööülesandeid, mis on hõlmanud avalikku esinemist. Suurima rõõmuga olen delegeerinud selle osa kolleegidele. Ent hiljaaegu otsustasin mugavustsoonist väljuda ja sain enda kanda mitu tööülesannet, kus oli tarvis esineda suuremale hulgale inimestele. Tehtud, läbitud, väiksed õppetunnid saadud. Ja mulle hakkas see väga meeldima! Võib öelda, et lausa janunen juba uute sarnaste ülesannete järgi. 

Hetk, kus sain enda hirmust võitu ja hakkasin armastama avalikku esinemist.

Küllap oled kuulnud ka nõuannet: “Leia endale töö, mida oleksid valmis ka ilma töötasuta tegema.“ Vajun alati selle väite peale mõttesse. Sellega seame endale standardi, et tööd, mida Sa tol hetkel ei armasta, ei tasugi teha. Võib-olla jäämegi elu lõpuni otsima ideaalset töökohta ja oleme seda ‘ideaalset’ jahtides õnnetud, jättes kasutamata enda potentsiaali.

Noortele võib selline mõtteviis maalida karjäärielust ette pildi, et kohe esimene töö peab olema antud standardile vastav – töö, mida tõeliselt armastad. Kuigi noori tasub just julgustada proovima erinevaid töid, et sõeluda välja tegevused, mis neid arendavad, mille teel nad saavad ühiskonda panustada. Ja see juba toobki sära silmi.

Tegevusi, mida armastad, saab teha alati, iga päev ja ilma igasuguse tasuta. Tehes karjäärivalikuid tasub endale meelde tuletada, et Sa võid õppida armastama tegevusi, mida Sa ei kujutanudki ette, et hakkad tegema. Kõige olulisem töö juures on väärtus, mida saad tehtud töö eest ja juba see toob nii töörõõmu kui ka elurõõmu tervikuna. 

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top