fbpx
CV.ee tööelublogi

10 head põhjust töökoha vahetamiseks

10 head põhjust töökoha vahetamiseks

Töölt lahkumine võib olla sinu tööelus üks pingelisemaid sündmusi. Võib-olla oled veetnud aastaid organisatsiooni osana, saades selle kultuuri lahutamatuks osaks. Sinu rutiinid, harjumused ja väikesed igapäevased rituaalid ei kandu uude töökohta edasi ning tuttava keskkonna selja taha jätmine võib isegi kõige kogenuma töötaja jaoks olla hirmutav.

Kui töötad kontoris, oled kahtlemata saanud oma töökaaslastega sõpradeks või vähemalt tuttavateks. Töölt lahkumine tähendab nende inimestega hüvasti jätmist koos koostöö ja meeskonnatundega, mille olete koos veedetud aja jooksul välja arendanud.

Kuidas teada, millal on õige aeg töökoha vahetamiseks? Mõned olukorrad on selgemad kui teised ja on olemas kindlad märgid, et on aeg pöörata oma karjääris uus lehekülg. CV.ee meeskond toob sinuni 10 parimat põhjust töökoha vahetamiseks.

Omandad laiema teadmistebaasi

Mõtle õppimiskõverale, mida kogesid praegusel töökohal alustades. Tõenäoliselt oli kiire kohanemise periood, millele järgnes pikem periood peenemate üksikasjade õppimiseks. Ideaalis lõpetasid selle faasi, liikudes oma igapäevaste ülesannete meisterlikkuse tasemele ja said oma ala eksperdiks.

Aga kas sa oled võimeline enamaks? Ja kas saaksid oma karjääripõhiste teadmiste baasi edendada, korrates seda protsessi uuel ametikohal? Kas oma valdkonnas uuele ametikohale asumine sunniks sind uusi oskusi õppima? Kas need oskused võiksid täiendada neid, mis sul juba on, muutes sind põhjalikumaks ja võimekamaks professionaaliks? Kui jah, võib see olla hea põhjus uue töö otsimiseks.

Suurendad oma sissetulekuid

Kõik ettevõtted ei ole võrdsed. Samuti võib sama töö eest erinevates tööstusharudes maksta oluliselt erinevaid summasid. Nendest erinevustest teadlik olemine ja nendest tulenevate võimaluste leidmine võib olla väga mõjuv põhjus töökoha vahetamiseks.

Samamoodi võivad sinu tööoskused olla ühes tööstusharus palju väärtuslikumad kui teises. Näiteks väikese mittetulundusühingu turundusdirektor võib teenida oluliselt vähem kui tööstustootja turundusdirektor. Olles teadlik sellest, mida sinu kolleegid teistes tööstusharudes teevad, võib sind nende harude erinevuste eest hoiatada – palga või võimaluse erinevus võib olla piisav töökohavahetuse õigustamiseks.

Sinu praegune töö ei esita väljakutseid

Oled kahtlemata kuulnud sõpru ja pereliikmeid rääkimas sellest, et nad tahavad “mugavat” tööd – sellist, kus töö on lihtne, aeglane ja ei paku üldse väljakutseid. Tundub, et ideaalne mugav töö oleks peaaegu nagu tasuline uinak, kus oleks täpselt nii palju tööd, et sa näeksid end hõivatuna.

Mõned allikad viitavad, et täiuslik töö hõlmab tõeliselt väljakutseid pakkuvat tööd väljaspool sinu mugavustsooni umbes 20% ajast. See on piisav väljakutse, et hoida sind varvastel, kuid jätmata sind ülekoormatuna ja silmitsi stressist tingitud läbipõlemisega. Kui avastad, et tööl hakkab krooniliselt igav või töölaual pole mingeid väljakutseid, võib olla aeg uus töökoht otsida.

Sa lihtsalt ei suuda oma ülemust enam taluda

Võib-olla tunned, et sinu ülemus ei tee oma tööd nii hästi, kui võiks. Võib-olla ei meeldi sulle reeglid, mille täitmist nõutakse meeskonna juhtimisel. Või võib-olla on sul lihtsalt pidev kommunikatsiooniprobleem oma ülemusega, mis muudab iga sõnavahetuse pingeliseks ja täis oletamist ning umbusku. Kõik need olukorrad võivad ülesannete täitmisel põhjustada kibestumist ja pahameelt – kas arvad, et sinu töö on selles olukorras kvaliteetne või näitab see hoopis sinu pettumust töökeskkonnas?

Kui seisad sellise olukorraga silmitsi, mõtle sellele, mis sind ülemuse juures tõeliselt keema ajab. Kui see on isiklik veidrus või inimestevaheliste suhete probleem, siis kas saaksid seda tulevasel tööintervjuul jälgida? Kui tegemist on juhtimise või otsuste tegemisega, kas saaksid leida lahendusi, mida võiksid uuele tööandjale esitada? Vasta neile küsimustele enne uue töökoha valimist, et mitte hüpata kiirustades ühest kehvast olukorrast teise.

Tööandja hakkab ebaõnnestuma

Vana klišee uppuvalt laevalt lahkuvate rottide kohta ei ole meelitav, kuid sellel on töömaailmas tõtt: kui näed, et ettevõte on teel rahalise hävingu poole, on tõenäoliselt hea aeg uus töökoht leida.

Põhjuseid, miks ettevõtted ebaõnnestuvad, on palju. Mõned võivad olla lihtsalt kahanevatel turgudel ja kliendibaasi vähenedes edestavad neid konkurendid. Teised ebaõnnestuvad, sest juhid teevad halbu otsuseid või lihtsalt ei mõista, kuidas turg nende ümber nihkub. Äärmuslikel juhtudel võivad juhi pettused või ebaseaduslikud tegevused seada ettevõtte ohtu, kuna madalama taseme töötajad maksavad ettevõtte ebaõnnestumise eest hinda.

Õnneks on kõiki neid olukordi ettevõtte seest lihtsam märgata, kui väljastpoolt. Kui näed oma töökohal midagi juhtumas, esita ettevõtte usaldusväärsete allikate seas küsimusi. Üheskoos suudate tuvastada suure probleemi enne, kui ettevõtte juhtkond seda tunnistab. Parimal juhul võite pakkuda lahendust, mis hoiab ettevõtte pinnal ja suurendab usaldust teie kui töötaja vastu. Spektri teises otsas võib selline ülevaade aga hoiatada sind lähitulevikus tekkida võivate suurte probleemide eest. See annab aega tegutsemiseks, kui ettevõte ootamatult allakäiguteed läheb.

Sinu elu on oluliselt muutunud

Oletame, et abiellud kellegagi, kes töötab teises riigis, või sinu elukaaslane saab tohutult hea tööpakkumise, mis nõuab kolimist. Võib-olla soovid veeta rohkem aega oma perega ja sinu praegune tööolukord ei pruugi lubada prioriteetide muutust.

Kui kohtad sellises olukorras oma tööandja vastuseisu, siis mida see praeguse töö kohta ütleb? Töökohavahetusega kaasnevat stressi võib olla lihtsam taluda, kui saad teada, et tööandja ei austa sinu vajadust tervisliku töö- ja eraelu tasakaalu järele või eeldab, et sead oma töö isiklikest ja perekondlikest kohustustest ettepoole.

Töökaaslased loovad vaenuliku õhkkonna

Igas ettevõttes, kontoris ja töökollektiivis kujuneb välja oma töökultuur. Kui viibid töökeskkonnas, kus kultuur ei soodusta sinu produktiivsust, õnne ega mugavust, siid mõtle, mis on ebamugavuste põhjuseks. Mõnikord on töökeskkond jäigalt välistav või põhineb ebatervislikel hoiakutel, nagu diskrimineerimine, kiusamine või narkootikumide ja alkoholi kasutamine. Kui see on nii, võid pikemalt kaalutlemata otsustada, et kõige parem on leida uus töö.

Töö keskendub sinu nõrkustele

Võib-olla alustasid oma praegust tööd muljega, et see võimaldab sul kasutada oma ainulaadseid tugevusi täisväärtusliku töö tegemiseks. Siis aga mõistsid, et selle asemel, et mängida oma tugevate külgedega, nõuab see positsioon oskusi, tugevusi või meelelaadi, mis ei vasta sinu olemusele.

Kui oled positsioonil, mis mõjutab rohkem sinu nõrkusi kui tugevusi, siis küsi endalt, kas on võimalik seda tasakaalu nihutada? Võib-olla saad õppida uusi oskusi, mis muudavad sind töö jaoks paremini sobivaks ja rahulolevamaks. Võib-olla on ettevõttes mõni sinu huvidele vastav ametikoht ja saad ettevõtte-siseselt positsiooni vahetada. See ei ole alati võimalik, kuid kui annad oma ülemusele võimaluse sind enne lahkumist aidata, tagad, et sind austatakse professionaalina, kui sul on kunagi vaja ülemuse juurde abi saamiseks pöörduda.

Said hiljuti ülepakkumise

Ettevõtted tahavad tööle võtta oma ala parimaid ja kust oleks edukaim leida valdkonna spetsialiste, kui konkurendi ridadest? Kui teed head tööd ja oskad oma valdkonnas kontakte luua, on suur tõenäosus, et konkurendid märkavad sind.

Ülepakkumine võib tulla üllatusena. Kui oled oma praegusel töökohal osav, on tõenäoline, et oled seal õnnelik. Kuid mõni teine ​​ettevõte võib olla valmis pakkuma kõike, mida vaja – rohkem raha, rohkem paindlikkust või paremaid hüvesid –, et veenda sind oma meeskonnaga liituma.

Väljastpoolt tehtud atraktiivne ülepakkumine võib anda sulle võimaluse küsida rohkem ka oma praeguselt tööandjalt. Pea läbirääkimisi mõistlikult ja võid saada palgatõusu, edutamise või muid hüvesid ilma töökohta vahetamata. Kui sinu praegune tööandja läbirääkimisi pidada ei taha, peaksid seda võtma kui märki, et sul võib uuel töökohal paremini minna.

Oled uueks karjääriks valmis

Sarnaselt suurele elumuutusele võib sinu karjäärieesmärkide või -soovide muutumine soosida uue töökoha leidmist. Võib-olla oled lõpetanud mõne kraadi, mis avab uusi uksi, või soovid lihtsalt tegeleda mõne muu ametiga. Võib-olla oled seda juba aastaid planeerinud.

Uue töö leidmise õnnestumise võti on suhtlemine. Kui otsid uut tööd, ära hoia seda saladuses. Harjuta kolleege ja ka tööandjat mõttega, et plaanid oma karjääri uues suunas liigutada, ning võid olla üllatunud, kui toetavad nad on, kui teed lõpuks hüppe oma tööelu järgmisse peatükki.

Paljud töötajad soovivad, et oleksid leidnud täisväärtusliku karjääri juba varem. Pikaajalise õnne jaoks seisneb trikk eneseavastamises ja uurimises, et teada saada, mis sind tegelikult sütitab ja edasi viib. Selle asemel, et otsida praeguse rolliga sarnaseid tingimusi, otsi parem sulle huvipakkuvaid valdkondi, et leida karjäär, mis võiks sulle paremini sobida. Õnn ulatub lõpuks kaugemale kui sinu enesetunde mõjutamine.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top