fbpx
CV.ee tööelublogi

Kuidas vastab tehisintellekt karjääriteemalistele korduma kippuvatele küsimustele

Tehisintellekti soovitused tööotsijatele

Aeg on hüpata tehisintellekti rongile ja pärida OpenAI ChatGPT käest karjääriteemalisi tööturu soovitusi. Keskendun oma vestluses tuleviku ametikohtadele ja oskustele. Juhin tähelepanu, et tegemist on masina poolt loodud sisuga, mida ei tasuks ilmtingimata võtta puhta tõe ja karjäärisoovitusena. Lisan igale vastusele juurde ka omalt poolt valdkonnas tegutseva spetsialisti kommentaarid.

Mis on ChatGPT? Siin ehk oleks kõige mõistlikum viidata Vikipeedia artiklile, mille leiad siit.

Oma testi käigus palusin ChatGPT tehisintellektil anda vastused reale korduma kippuvatele küsimustele, mida oma praktikas väga tihti kuuleme. Kopeerisin vastuse otse tema vastustest ilma toimetamata. Vaatame koos, kuidas robot sellega hakkama sai.

Millised on tuleviku ametikohad?

”Täpselt ei ole võimalik ennustada, millised täpselt tuleviku ametikohad olid, kuid on mõned valdkonnad, kus tõenäoliselt tekib vajadus uute ja erinevate oskustega töötajate järele.”

  1. Digitehnoloogia ja arvutiteadus: digitaalne transformatsioon, kunstlik intelligentsus, pilveteenused, andmeanalüütika jne.
  2. Tervishoid: tervise- ja meditsiinitehnoloogia, genoomika, telemeditsiin jne.
  3. Energia ja keskkond: taastuvenergia, kliimamuutuste vastane võitlus, bioloogiline mitmekesistamine jne.
  4. Ühendatud maailm: 5G, Internet of Things (IoT), robootika, automatiseerimine jne.
  5. Täiustatud klienditeenindus: virtuaalne ja kõnealune klienditeenindus, robootika, kunstlik intelligentsus jne.

”Need on lihtsalt mõned näited valdkondadest, kus tõenäoliselt tekib vajadus uute ja erinevate oskustega töötajate järele tulevikus. Oluline on jälgida tehnoloogilisi arenguid ja omandada täiendavaid oskusi, et olla valmis tuleviku tööturul toime tulema.”

📍Kommentaar*
Selgelt on näha, et robot ei soovi anda paikapanevaid järeldusi ja rõhutab seda oma vastuses juba esimeses lauses. Robot on pigem poliitkorrektne ja ei soovi teha liiga järske järeldusi. Peab aga tunnistama, et küsimus sai veidi kohmakalt vormistatud ning seetõttu ei saanud tehisintellekt anda väga loomingulisi vastuseid. Proovisin seetõttu uuesti sarnast küsimust küsida aga seekord veidi täpsustavas võtmes.

Millised on tuleviku ametikohad, mida täna veel ei eksisteeri?

  1. AI ja robootika juht: AI ja robootika kasutuselevõtu suurenemine võib tähendada suuremat nõudlust spetsialistide järele, kes juhendavad ja juhtivad neid tehnoloogiaid.
  2. Virtueelne tegelikkuse spetsialist: virtueelse tegelikkuse tehnoloogiate areng võib tähendada suuremat nõudlust spetsialistide järele, kes luuakse ja juhendavad virtuaalset tegelikkust.
  3. Andmete juht: andmete kogumine, analüüs ja kasutamine on tänapäeva ühiskonnas üha olulisem, mis võib tähendada suuremat nõudlust andmete juhtide järele.
  4. E-tervise spetsialist: e-tervise lahenduste kasutuselevõtu suurenemine võib tähendada suuremat nõudlust spetsialistide järele, kes arendavad ja juhendavad nende lahendusi.
  5. Autonoomsete süsteemide juht: autonoomsete süsteemide, nagu näiteks sõidukid, areng võib tähendada suuremat nõudlust spetsialistide järele, kes juhtivad ja hooldavad neid süsteeme.

📍Kommentaar*
Seekord olid vastused juba palju futuristlikumad ja roboti kujutlusvõime hakkas tööle. Küll aga torkab kohe silma, et tema vastustest peegeldub väga tugevasti kindel muster tehnoloogiliste ametikohtade osas. See on tähelepanek, mida robot mainib korduvalt ka järgmiste küsimuste vastustes.

Millised muutused tööturul toob aasta 2023?

”Aasta 2023 võib toob tööturul mitmeid muutusi, mis võivad mõjutada töötajate oskuste nõudlust ja töökohti. Mõned ennustatavad trendid on järgmised.”

  1. Töötluskeskkonna digitaliseerimine: rohkem töökohti, mis nõuavad digitaalset oskust, eriti andmeanalüüsi ja kunstliku intelligentsuse valdkonnas.
  2. Töötajate mobiilsus: rohkem töökohti, mis nõuavad töötajate võimet töötada kaugtööna või teisest asukohast.
  3. Tööjõu automatiseerimine: rohkem töökohti, mis nõuavad töötajatelt automatiseerimise ja robootika valdkonna oskusi.
  4. Töökohtade ja tööstusharude muutused: töökohtade ja tööstusharude muutumine tehnoloogia arengu ja majanduse muutuste tõttu.
  5. Töötajate oskuste jätkuv täiendamine: töötajate vajadus jätkuvalt oma oskusi täiendada, et vastata tööturul muutuvatele nõudlustele.

”Need on mõned ennustatavad trendid, mis võivad 2023. aastal tööturul toimuda. Oluline on jälgida tööturul toimuvat ja arendada end jätkusuutlike oskustega, et olla valmis tuleviku tööturul toime tulema.”

📍Kommentaar*
Tahaksin ära mainida, et taoliseid trende on tööturul tõesti näha juba mitu eelnevat aastat ja eks need jätkuvad ka uuel aastal. Paindlikkus ja valikuvabadus on üha kõrgemal kohal uue töökoha valikul ning järjepidev vajadus areneda digitaalsetes oskustes on muutunud baashügieeniks pea igal ametikohal. Kui soovid olla kõikide tööturu trendidega kursis, siis meie tooelublogi.ee uuringute alamkategooriast leiad palju informatsiooni varasemate tööturu uuringute kohta.

Kuidas leida oma unistuste töö?

”Oma unistuste töö leidmine võib olla keeruline, kuid on mõned sammud, mida saate järgida, et aidata teil seda teha.”

  1. Määrake oma eesmärgid ja väärtused: alustage sellega, määrates oma eesmärgid ja väärtused. See aitab teil kindlaks teha, millist tööd te otsite ja milline töökultuur teile sobib.
  2. Uurige tööstusharusid ja töökohti: uurige erinevaid tööstusharusid ja töökohti, mis võiksid teile huvi pakkuda. See aitab teil määrata, milliseid töökohti ja tööstusharusid tasub edasi uurida.
  3. Networking: looge suhteid ja tehke koostööd inimestega, kellel on teie unistuste tööga seotud kogemusi või teadmisi. See võib aidata teil avastada uusi töövõimalusi ja leida oma unistuste tööd.
  4. Täiendage oma oskusi: arendage oma oskusi ja omandage uusi oskusi, mis võivad aidata teil oma unistuste tööd leida.
  5. Avaldage tööpakkumisi: avaldage tööpakkumisi ja kandideerige neile, mis teile huvi pakkuvad.
  6. Ole avatud uute võimalustele: ole avatud uutele võimalustele ja ole valmis proovima midagi uut, et leida oma unistuste tööd.

”Need on mõned sammud, mida saate järgida oma unistuste töö leidmiseks. Oluline on jääda püsivaks ja usaldada oma otsuseid ning jätkata oma eesmärkide ja väärtuste järgimist.”

📍Kommentaar*
Spetsialisti kommentaar on siin äärmiselt vajalik, sest tehisintellekt unustas paar väga tähtsat asja. Ja kindlasti tuleks teha ka väike veaparandus, sest ilmselt mõtles robot ”avaldage tööpakkumisi” punktis tegelikult hoopiski seda, et tööotsija võiks olla kursis oma valdkonna tööpakkumistega. Kui sinagi soovid leida oma unistuste töö, siis erinevate töökoha võimalustega võid tutvuda meie CV.ee tööportaalis.

Kui tahad näha, mis roboti soovitustest välja jäi, siis saad meie spetsialistide poolt kokku pandud soovitusi lugeda siit: 5 praktilist sammu unistuste töö leidmiseks.

Milliseid oskuseid peaksin arendama, et konkureerida tööturul teiste kandidaatide ja tööotsijatega?

”Tööturul konkureerimiseks on mitmeid oskusi, mida peaksite arendama.”

  1. Digitaalsed oskused: digitaalne mõõde on tänapäeva töömaailmas väga oluline, seetõttu peaksite arendama oskusi nagu interneti-otsingud, sotsiaalmeedia ja Microsoft Office’i tarkvara kasutamine.
  2. Kommunikatsioonioskused: suurepärane suhtlemisoskus aitab teil töökohal ja töövestlustel edukalt käituda. Peate arendama oskusi nagu kuulamisoskus, eneseväljendus ja probleemide lahendamine.
  3. Koostööoskused: paljudes töökohtades on vaja head koostööoskust, et töötada meeskonnas ja saavutada ühiste eesmärkide poole liikumisel ühised tulemused.
  4. Flexibilisus ja paindlikkus: tänapäeva töömaailm muutub kiiresti ja peate olema valmis paindlikult reageerima muutustele ja õppima uusi oskusi.
  5. Emotsionaalne intelligentsus: emotsionaalne intelligentsus aitab teil töötada teiste inimestega ning hästi toime tulla stressirohketes olukordades.
  6. Uute tehnoloogiate oskused: uute tehnoloogiate omandamine ja kasutamine võib teie atraktiivsust tööandjate jaoks suurendada.

”Need on mõned oskused, mida peaksite tööturul konkureerimiseks arendama. Oluline on jätkata oma oskuste arendamist ja olla avatud uute võimalustele. See aitab teil end tööturul hinnatavana hoida ja leida endale sobiv töö.”

📍Kommentaar*
Mulle meeldib, et tehisintellekt ei keskendunud oma vastuses vaid konkreetsetele oskustele (hard skills*) vaid mainis ära ka paar pehmemat oskust (soft skills*). Ka meie näeme oma kogemusele toetudes, et suhtlemisoskus on tuleviku tööturul hädavajalik. Lisaks ei maksa unustada, et kuigi elame tehnoloogiakeskses digimaailmas, siis inimesed on emotsionaalsed olendid ja emotsioone tuleb osata juhtida. Peame praegu ning ka tulevikus endiselt oma töös inimestega suhtlema, mis teeb inimestega suhtlemise oskuse endiselt üheks kõige olulisemaks oskuseks tööturul. Loe lähemalt pehmete ja konkreetsete oskuste kohta siit.

Mainin veel ära, et oleme kokku pannud päris mitmeid soovitusi keskendudes just oskuste teemale. Kõigi soovitustega saad näiteks tutvuda siit või sisestades märksõna ”oskused” meie blogi otsingumootorisse.

Minut soovitus oleks hetkeks piiluda ka OSKA lehele, sest nemad prognoosivad samuti tööjõu ja oskuste vajadust.

Millistel tuleviku ametikohtadel on kõige suurem palk ja võimalus kõige enam teenida?

”Tuleviku ametikohtade palk ja teenimisvõimalused sõltuvad mitmest tegurist, sealhulgas töökohast, tehnoloogilistest arengutest ja tööturu nõudlusest. Kuid mõned prognoositavad tuleviku tööstusharud, mis võivad pakkuda suuremat palka ja teenimisvõimalusi.”

  1. Teknoloogia: arvutiteaduse, andmetöötluse, küberjulgeoleku ja robootika valdkonnas on kõrge nõudlus kõrgelt kvalifitseeritud spetsialistide järele.
  2. Tervishoid: tervishoiuteenuste nõudlus jätkub tõusmas, eriti vananemisel põhineva ühiskonna tõttu. See võib tähendada suuremat nõudlust arstide, õdede ja teiste tervishoiutöötajate järele.
  3. Energia ja keskkond: energiasäästliku tehnoloogia ja keskkonnasõbraliku tootmise suurenenud nõudluse tõttu on suurem nõudlus keskkonnainseneride ja -spetsialistide järele.
  4. Andmeanalüütika ja AI: andmeanalüüs ja kunstliku intelligentsuse valdkonnas on suur nõudlus andmeanalüütikute, machine learning’i spetsialistide ja AI-arendajate järele.
  5. E-kaubandus ja -äri: e-kaubanduse ja e-äri nõudluse jätkuv kasv võib tähendada suuremat nõudlust e-kaubanduse ja turunduse spetsialistide järele.

”Need on mõned tuleviku tööstusharud, mis võivad pakkuda suuremat palka ja teenimisvõimalusi. Kuid täpne palk ja teenimisvõimalused sõltuvad mitmest tegurist, sealhulgas teie kvalifikatsioonidest, töökohast ja elukohast. Seetõttu on oluline jälgida tööturutrende ja jätkata oma oskuste arendamist, et olla valmis muutusteks tuleviku töömaailmas.”

📍Kommentaar*
Ennustamine on raske töö ja võib-olla teab tehisintellekt midagi, mida meie ei tea, kuid tervishoiu sektoris kõige suuremat palka ennustada isiklikult ei julgeks. Tõsi, küll ebaausalt, sest tervishoiutöötajad väärivad kahtlemata kõrgemat palka. Kahjuks aga räägib reaalsus ja statistika hoopis teist juttu.

Üks asi on aga kindel, parimad spetsialistid teenivad hästi igas valdkonnas ning hetkel kõige suurema palgaga ametikohtadega tutvumiseks võid vaadata CV.ee avaliku palgaga tööpakkumisi või tutvuda paglad.ee raportitega.

Kas AI võtab inimeste töö üle?

”AI-tehnoloogia on paljude tööstusharude jaoks väga kasulik ja see võib muuta paljude tööde tegemise kiiremaks, lihtsamaks ja täpsemaks. Samal ajal võib AI mõned inimestele pakutavad töökohad asendada. Kuid teisest küljest, AI-tehnoloogia areng võib ka uusi töökohti luua ja inimestele uusi võimalusi pakkuda.”

”AI-tehnoloogia areng võib muuta mõned tööd automatiseeritud või digitaliseeritud, kuid samal ajal võib see luua ka uusi vajadusi näiteks AI-süsteemide hooldamise, seadistamise ja juhtimise järele. Seetõttu ei ole AI tõenäoliselt kõikide inimeste tööd üle võtnud, vaid pigem muutnud nende tööd ja nõudlust teatud oskuste järele.”

”Lõpuks sõltub palju sellest, kuidas organisatsioonid ja ühiskond AI-tehnoloogiat kasutavad. On oluline, et organisatsioonid ja valitsused tegutseksid tööturu ja töötajate huvide kaitsmiseks, et tagada, et AI-tehnoloogia areng toob kaasa positiivseid muutusi ja et töötajad saavad jätkata oma tööd ja oskusi uues tehnoloogilises maailmas.”

📍Kommentaar*
See küsimus on kindlasti paljudel mõttes ning ma lihtsalt pidin seda lõpetuseks küsima. Olen siinkohal tehisintellektiga täiesti nõus, et me ei peaks kartma tehnoloogilisi arenguid vaid hoopis vastupidi. Me peame iga päev ennast arendama ja õppima järjepidevalt uusi oskuseid, et areneva tööturuga kaasas käia. Aja jooksul kaovad ja on kadunud teatud ametikohad, mis aga asenduvad teistega ja nii on see olnud juba aastatuhandeid.

Kokkuvõtteks jään oma arvamusele kindlaks ja juhin endiselt tähelepanu, et tegemist on masina poolt loodud sisuga, mida ei tasuks ilmtingimata võtta puhta tõe ja karjäärisoovitusena. Tehisintellekti mõtteid võib aga julgelt kasutada inspiratsiooniallikana, millesse sügavamalt sisse vaadata💡

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top