fbpx
CV.ee tööelublogi

Eriti nõme töökogemuslugu #3 – Töökius on siiani teema?!

Eriti nõme töökogemuslugu #3 – Töökius on siiani teema?!

Järgmise eriti nõme töölooga tõstatame väga suure probleemi, milleks on töökius. Kahjuks esineb töökiusu palju. CV.ee uuringu põhjal on pidanud ebameeldivate olukordadega silmitsi seisma lausa 63% vastanutest. Selles artiklis räägib enda kurvast töökogemusest töökiusuga Marleen.

Meie suureks missiooniks on kujundada paremat tööturgu ning ka selle artiklis anname nõuandeid, kuidas toime tulla olukorraga, kus esineb töökius ning milliseid meetmeid peaks kasutamasellega tegelemiseks.

Marleeni lugu:

,,Kooliaasta hakkas lõpule jõudma ja otsustasin endale suveks töö leida klienditeeninduses. Töö leidisin suhteliselt kiiresti ja uus kollektiiv võttis mind sõbralikult vastu. Minuga samal ajal liitus veel üks uus töötaja ja temaga läbisaamine tundus ka okei alguses. 

Nädalad möödusid ja hakkasin töökaaslastelt imelikke süüdistusi ja kuulujutte enda kohta kuulma, kuidas minu välimus pole selleks tööks sobiv, kuidas ma enda järgi ei korista ja samal ajal tõmban veel kõiki teisi kolleege ka taga. Igatahes, nimekiri oli pikk minu n-ö ‘’halbadest tegevustest’’. 
Kui küsisin teistelt töökaaslastele, kus sellised jutud pärinevad, siis tuli välja, et uus töötaja
oli neid jutte minust teistele rääkinud.  

Uues kollektiivis pani see olukord mind väga ebamugavasse situatsiooni, sest minu sõna oli tema sõna vastu. Proovisin uue töötajaga rääkida sellest ja uurida, kust sellised alusetud süüdistused tulevad. Muidugi ta eitas kõike. Proovisin sellest üle olla ja mitte välja teha.  
Mõnda aega see ükskõiksus toimis, aga siis hakkas uus töötaja juba avalikult mind teiste ees kritiseerima – miks ma kokteile valesti teen, miks mul nii kaua läheb kliendi tegelemisega, miks ma sellise soenguga tööl olen jne. 
Teised kolleegid tavaliselt naersid kõrval või ei teinud sellest jutust välja ja see tekitas minus ekstra ebakindlsut ja segadust. Miks minu kallal oli vaja nii nokkida, miks keegi mind kaitsma ei tulnud? Küsimusi oli palju ja vastuseid vähe.. Ma lõpuks ei tahtnud enam töölegi minna ja töölt kaasa tulnud ebakindlus kummitas mind ka eraelus. 

Kuidas tegutseda olukorras, kus esineb töökius?

Kui leiad end sarnasest olukorrast, kus oled töökiusu ohver, siis on oluline läheneda probleemile süsteemselt ja enesekindlalt. Siin on mõned soovitused:

 1. Dokumenteeri ja kogu tõendeid
  • Kogu kokku juhtumite detailid: kui oled tundnud, et sind on tööl kiusatud, siis meenuta, kes olid sel hetkel läheduses ja võisid olukorda pealt näha. Muidugi pane kirja ka, millal töökius toimus ja muu vajalik, mis aitaks tõestada antud olukordi.
  • Salvesta e-kirjad ja sõnumid: Säilita kõik kirjalikud tõendid, kus sind süüdistatakse või kritiseeritakse.
 2. Räägi juhiga või personaliosakonnaga
  • Ole konkreetne ja too näiteid, kuidas olukord sind mõjutab. Kui juhiga rääkimine ei aita, pöördu personaliosakonna poole.
 3. Leia toetust tugigrupilt
  • Otsi töökaaslasi, kes on näinud, kuidas sind koheldakse, ja kes on valmis sind toetama. Muidugi räägi oma muredest ka sõprade ja perega.
 4. Kasvata enesekindlust
  • Keskendu oma tugevustele: Tuleta endale meelde oma varasemaid edusamme ja saavutusi.
  • Professionaalne abi: Kui olukord mõjutab oluliselt sinu vaimset tervist, kaalu nõustaja või psühholoogi poole pöördumist.
 5. Panusta aega enda arengusse
  • Koolitused ja kursused: Osale koolitustel või kursustel, mis võivad sind oma valdkonnas veelgi paremaks muuta. Uued teadmised ja oskused muudavad sind ka enesekindlamaks oma töös.
  • Küsi tagasisidet: Küsi konstruktiivset tagasisidet, et mõista, mida saad paremini teha.
 6. Küsi endalt, kas tahad sellises keskkonnas töötada?
  • Töökohtade vahetamine: Kui olukord ei parane, siis vaata ringi tööturul, et leida endale tervislikum töökeskkkond.
  • Ettevõtte kultuur: Otsi ettevõtteid, mille väärtused ja töökultuur sobivad sinu isiklike väärtustega.
 7. Juriidilised Sammud
  • Tööõiguse spetsialist: Kui tunned, et sind on ebaõiglaselt koheldud, kaalu tööõiguse spetsialisti poole pöördumist.

Keegi ei vääri halba kohtlemist töökohal. Igaühel on õigus töötada keskkonnas, kus ta tunneb end turvaliselt ja austatult. Vahel võivad isegi väikesed sammud ja muudatused tuua suure erinevuse sinu heaolus ja töörõõmus. Loodame, et Marleeni töölugu ja antud nõuanded aitavad sinul sarnases olukorras toime tulla ning leida lahendusi, mis toovad tagasi enesekindluse ja töörahulolu.

Astu sellest jamast välja ja otsi töökoht, kus töökius pole teema! Vaata tööpakkumisi ikka CV.ee tööportaalist. 💙

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top