fbpx
CV.ee tööelublogi

Kuidas kirjutada head ja meeldejäävat motivatsioonikirja?

Kuidas kirjutada head ja meeldejäävat motivatsioonikirja?

Tööle kandideerimisel arvestab enamik inimesi CV-koostamisega. Paljude tööandjate juures on sellega võrdselt tähtis ka motivatsioonikirja saatmine. Kuidas aga head motivatsioonikirja kirjutada ning kuidas teha see selliseks, et see värbajale ka meelde jääks? CV.ee toob sinuni peamised näpunäited, mida motivatsioonikirja kirjutamisel silmas pidada.

Ülesehitus

Nii nagu CV iga puhul, on oluline, et motivatsioonikiri oleks selgelt ja arusaadavalt üles ehitatud. Kuigi struktureeritus ei oma siin nii suurt tähtsust, on oluline, et seda oleks kerge lugeda ning lugeja saaks ülevaate ühe A4 lehe pikkuselt. Alustada võiks enda tutvustamisega ning lühikirjeldusega oma kogemuste kohta. Seejärel peaks järgnema põhjalikum selgitus selle kohta, miks just sina oled selle positsiooni jaoks parim kandidaat. Lõpetuseks tuleks mainida ära oma kontaktandmed ning kuidas tööandja huvi korral ühendust võtta saaks. Jälgi kindlasti ka seda, et kontaktandmed (e-mail ja telefoninumber) oleksid CV-s ning motivatsioonikirjas samad. 

Kuidas kirjutada head ja meeldejäävat motivatsioonikirja? 1

Kuidas silma paista?

Too välja oma tugevused. Tee tööandja kohta põhjalik taustauuring ning otsi välja need kohad, kuhu saaksid enim panustada. Too need motivatsioonikirjas ka selgelt välja. Osal juhtudest võib töötada ka see, kui lisad motivatsiooni kirja nende oskuste kirjeldused, mida töökuulutuses mainitud on. Seega kui kuulutuses on kirjas, et otsitakse inimest, kes on hea mitme asja korraga tegemisel ja saab hakkama juhtimisega, siis võib need sõnad motivatsioonikirja poetada, kuna aitab kiirel lugemisel tekitada tunde, et oled selliste oskustega inimene, keda firma vajab. Samuti ole konkreetne ning lisa näiteid juba tehtud saavutuste kohta. Nii saad oma olemasolevad oskused siduda tööandja poolt konkreetsele positsioonile otsitavate omadustega.

Mida vältida?

Esmamuljet saab iga töölesoovija avaldada potentsiaalsele tööandjale ühe korra. Seepärast veendu, et sinu tekstis poleks kirjavigu ning et ettevõtte ja kontaktisikute nimed oleksid õigesti kirjutatud. Soovitatav oleks enne motivatsioonikirja saatmist see läbi lasta ka spellerist, et püüda kinni näpukad, mida ise märgata ei pruugi.

Praktikas on väga palju näha seda, et CV või motivatsioonikirja faili nimi on ‘cv’ või ‘*nimi* motivatsioonikiri’. Sinust jätab professionaalse mulje juba see, kui faili nimes on Sinu eesnimi, perekonnanimi ning ametipositsioon, millele parasjagu kandideerid. Seega, vaata üle motivatsioonikirja pöördumine, faili nimi ning e-maili pealkiri. Eriti märkimisväärne on see, kui Sul on võimalik välja otsida ettevõtte personalitöötaja nimi, et tervitada motivatsioonikirjas ja e-mailis. Tulenevalt sellest, et antud kirjale panustab tööandja teistest kandideerimisdokumentidest sageli rohkem aega, siis tee kindlaks see, et motivatsioonikiri on kirjutatud personaalselt antud ettevõttele, kuhu Sa parasjagu kandideerid.

Kuidas kirjutada head ja meeldejäävat motivatsioonikirja? 2

Samuti püüa jääda ausaks nii enda kui tööandja suhtes ning ära ilusta oma saavutusi ega kirjelda oskusi, mida sul tegelikult pole. Väldi ka negatiivseid kommentaare oma praeguse tööandja aadressil. Kategooriliselt tasub vältida internetis leiduvaid malle ja tööriistu, mis motivatsioonikirja sinu eest ära kirjutavad. Kuna värbajad võivad aastas näha tuhandeid sääraseid kirju, saab üsna kiirelt selgeks, milline tööotsija on kirja kirjutamisega päriselt vaeva näinud ning kes on läinud lihtsama vastupanu teed.

Pea meeles, et motivatsioonikiri on hea võimalus katta mõningaid CVs olevaid auke ja näidata end ikkagi kui asjaliku kandidaati, seega ära lähene kirja kirjutamisele ükskõikselt, sest see võib osadel juhtudel omada veelgi suuremat rolli, kui su elulookirjeldus.

Ole tööandjatele nähtav! Pane antud loost saadud nipid kohe käiku. Lisa või uuenda enda CV:

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top