fbpx
CV.ee tööelublogi

7 karjäärialast küsimust, mida endalt aasta lõpus küsida

7 karjäärialast küsimust, mida endalt aasta lõpus küsida

Aasta lõpp on suurepärane aeg võtta aeg maha ja keskenduda iseendale. Teha üks hea tagasivaade – mida käesolev aasta tõi, kus Sa praegusel hetkel enda teekonnal oled ja edasivaade – kuhu võiksid enda elus, karjääriteekonnal jõuda. 

Panime kirja mõned küsimused, mida on just praegu rahulikus pühade meeleolus eriti hea enda käest küsida:

1. Kas ma olen enda praegusel töökohal õnnelik? 

See on lihtne küsimus, mida võiks endalt küsida mitte üksnes aasta lõpus, vaid tihedamalt. Tööga rahulolu on oluline nii iseenda kui ka lähedaste, kolleegide jaoks – rahulolev sina toob rõõmu ka sind ümbritsevatele inimestele.

Õnnetunnet töökohal võiksid iseloomustada näiteks: tunnen, et mind väärtustatakse töökollektiivis, minu töö ja panus on olulised, naudin enda kolleegide seltskonda, olen enamasti motiveeritud ja naudin enda tööd, ma ei lase ühel halval tööpäeval ennast kõigutada. Milles väljendub minu rahulolu tööga? 

2. Kui ma olen õnnetu, siis miks? Mis seda põhjustab? 

Jätkates vastu tahtmist samal rajal võib tekkida veel enam probleeme ning motivatsioon neid lahendada aina langeb. Kui tunned, et sinu töö ei innusta sind enam ja tekitab rohkem probleeme, kui rahulolu, siis tasub mõelda töö vahetamise peale. 

Oluline on mõista, mis tekitab rahulolematust. On see juhtimiskultuur, tunnustuse puudumine, vähesed arenguvõimalused või midagi muud? Kas tunnen, et minu rahulolematust antud töökohal annab mingil moel lahendada või on see niivõrd piiripealne, et peaksin hakkama otsima uusi väljakutseid kas teises ettevõttes või koguni teises valdkonnas?

Siin punktis peaks keskenduma lahendustele – hea mõte on need isegi üles kirjutada, sest siis on lihtsam luua eesmärke uueks teguderohkeks aastaks. 

3. Milliseid oskusi olen omandanud sel aastal? 

Hea on vaadata, mida on aasta jooksul juurde õpitud. Kui on tunda, et juurde omandatut on vähe, siis on see hea eesmärk uueks aastaks – olla õpihimulisem, tekitada endale võimalusi, kus uusi teadmisi ja oskusi omandada. 

Uute oskuste omandamine on tänasel digiajastul eriti oluline – asjad ja protsessid kahtlemata alati uuenevad ja muutuvad, selle eest ei ole pääsu. Seetõttu peab olema õppimisele avatud, et konkureerida tööturul. 

4. Mida ma olen saavutanud sel aastal? 

Kindlasti tasub mõelda, millised on aasta jooksul kogunenud tööelu saavutused. Enamjaolt kulutame aega muretsemisele: kas olen ikka piisavalt teinud, kui palju mul on veel tarvis teha, et soovitut saavutada, kas jõuan üldse eesmärgini… Tasub võtta hetk, et teadvustada enda õnnestumisi ja kiita ennast saavutuste eest.

5. Kas olen enda mugavustsoonist välja astunud? 

Kas nihutasin veidi enda mugavustsooni piire ja panin ennast ebatavalistesse situatsioonidesse? Mugavustsoonist välja astumine tekitab kahtlemata ebamugavust, kuid õpetab rohkemgi veel, kui esialgu arvata võiks.

Kui sees valdab tunne, et mugavustsoonist välja astumist oli vähe või üldse mitte, siis tasub võtta see uue aasta eesmärgiks. Väljaspool mugavustsooni võib juhtuda imesid! 

6. Mida saan endas veel arendada? 

Õnnestumised ja saavutused on saanud särada – mida saaksin aga edaspidi paremini teha? Mida sooviksin muuta ja kuidas peaksin ennast arendama, et muutust ellu viia? Ei ole ka halb mõte käia mõtteis läbi, milliseid vigu sai aasta jooksul tehtud ja sellest tulenevalt õppida. 

7. Millised on minu eesmärgid uueks aastaks? 

Lisaks tagasivaatele on oluline teha ka realistlik edasivaade. Seada mõõdetavad, saavutatavad ja selged eesmärgid. Kui tunned enda karjäärielus rahulolematust, siis nüüd on õige aeg pöörata uus aasta enda kasuks ja anda endast maksimum, et saavutaksid selle, mida tõeliselt soovid. 

CV.ee on Sinu jaoks alati olemas, kui otsid uusi väljakutseid või vajad karjääritee mõtestamisel tuge!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top