fbpx
CV.ee tööelublogi

10 nõuannet kontoritööle naasmisel

10 nõuannet kontoritööle naasmisel

Eemalolek oma tavapärasest töörutiinist on enamike jaoks olnud ajaliselt pikk ja harjumist nõudev. Muutunud on töökeskkond, töötamise kellaaajad, töömaht ja töövorm ning suhtlemiskanalid. Nüüd, kus suur osa meist on naasmas kontoritööle, jagame Sinuga mõningaid nõuandeid, kuidas uue olukorraga kiiresti kohaneda.

Häälestu kontorisse minekuks vähemalt nädal enne

  • Mitmed meist on kodukontoriga juba harjunud ja olukord, mis esimestel nädalaltel tundus tõeline piin, on nüüdseks juba muutunud ehk Sinu rahupaigaks, kus oled saanud vajadusel lõunauinakut teha, lõunaseid jalutuskäike ette võtta, päev läbi koduriietes voodis töötada või midagi muud teha, mis justkui vana maailma järgi iseloomustas tavainimese pühapäeva. Kontoritööle naasmisel püüa mõttes endale ette kujutada, milline saab sinu päev olema kontoris olles ja võimalusel püüa tavakontori ellu ka mõned uued harjumused üle tuua.
Vaimu seadmine kontoritööks

Lepi tööandjaga kokku kontoritööle naasmise põhireeglid, millest kogu meeskond kinni hakkab pidama

  • Näiteks, et koosolekutel saab osaleda viis inimest korraga kümne inimese asemel. Käte desinfitseerimine on norm ja kontoris on olemas selleks ka vajalikud vahendid. Kätlemisest ja kallistamisest hoidutakse, sh ka siis kui kellegil on mõni tähtpäev. Inimene on oma olemuselt harjumuste ori ehk võimalusel naaseb väga kiiresti vanade käitumismustrite juurde. Seepärast on kollektiivselt uute põhimõtete järgimine väga oluline.
Käte pesemine kui üks oluline kokkulepe

Ole valmis, et sinu töölaud ei pruugi enam asuda endises asukohas

  • Mitmetes kontorites tehakse laudade ümber paigutamist, et võimaldada inimestel istuda teinteisest kaugemal. Tõenäoliselt on neid, keda töökoha ümberpaigutamine eriti ei häiri, kuid on ka neid, kes kindlasti vajavad mõttega harjumist, ennekõike eelnevat informeerimist tööandja poolt, et sellised muudatused on toimunud.
Töökeskkond võib olla muutunud

Tee enda jaoks selgeks kohtumiste alternatiivid

  • Kui enne olid harjunud kohtumisi läbi viima näost näkku siseruumides, siis mõtle enda jaoks läbi erinevad alternatiivsed lähenemised. Näiteks on võimalik kohtumisi läbi viia värskes õhus või sarnaselt kodukontori võimalustele Skypes, Zoomis, Teamsis või muus alternatiivses veebikeskkonnas. Sa tegelikult tead seda juba isegi, aga kuna kontoritesse naasmine toimub igal poolt erinevalt, siis võib märkamatult tekkida arusaam, et igal pool on ühtemoodi. Arvata on, et ka meie kliendid, koostööpartnerid ettevaatlikud.
Veebikohtumiste harjumus on nüüdseks tekkinud ja mõjutab oluliselt tavapäraseid kohtumisi

Ole kontaktis oma vajadustega ja julge neid ka väljendada

  • Muutused, olgu need positiivsed või negatiivsed, mõjutavad inimest. Ja mõju võib mõnikord olla niivõrd tugev, et kaotame oma vaimse, mõnikord ka füüsilise, tasakaalu. Karantiiniperioodist väljudes on oluline leida oma meeskonnast keegi, kellele saad rääkida oma muredest või hirmudest ning üleüldiselt julgustada kogu meeskonda jagama tihemini, mis enda sees päriselt toimub.
Oluline on leida keegi, kellega on mõtteid jagada

Ole valmis meeskonnatunde taasloomiseks

  • Meeskonnad on koondamiste ja palgakärbete tõttu tugevalt raputada saanud. See omakorda tähendab aga, et see ühine meeskonnatunne ei pruugi olla säilunud ja vajab aega, et taastuda.
Uue meeskonna kujundamine

Äkki kodus töötamine ongi parem?

  • Öeldakse, et inimesel kulub uue harjumuse kujundamiseks umbes kuu. Nüüd, kus paljud on harjunud töötama kodukontorites, on selles avastatud kindlasti palju positiivseid külgi. Kindlasti tasub oma meeskonnaga arutada paindlikku töökorraldust, kus ollakse valmis töötama ka pärast karantiiniperioodi kodukontoritest rohkem kui varasemalt.
Kodukontoripäevad ja kontoripäevad

Enne kontorisse minekut proovi, kas riided lähevad endiselt Sulle selga

  • Nali naljaks, aga viimastel nädalatel kuuleme üha sagedamini, et kodukontor tähendab ka vähem liikumist ja rohkem söömist ebaregulaarsetel kellaaegadel.
Nii mõnigi meist on kosunud

Otsusta, et otsid igas olukorras midagi positiivset enda jaoks

  • Kindel on see, et järgnevate kuude jooksul tuleb tagasilööke, kuid sirge seljaga tulevad kriisist läbi need, kes pidevalt keskenduvad võimalustele ja lahendustele, mida see olukord loob ning leiavad aega, et tegeleda ka oma meelerahuga. Püüa leida iga päev aega, et mõelda päevale tagasi ja mõtestada, kuidas üks või teine olukord on sulle midagi uut õpetanud või võimaldanud.
Ole positiivne!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top