fbpx
CV.ee tööelublogi

Karjääripööre on võimalik läbi enesekindluse ja analüüsivõime arendamise

Karjääripööre on võimalik läbi enesekindluse ja analüüsivõime arendamise

Tööturul liigub igal nädalal enam kui 20 000 üleskutset asuda uude ametisse, samal ajal on Eestis üle 30 000 töötu ja sama suur hulk professionaale otsivad uusi väljakutseid, millest enamus jäävad paraku kinni püüdmata. Tööportaali CV-Online Estonia juhatuse esimees Agu Vahur on aastate jooksul teinud märkmeid, mis tegelikult takistab potentsiaalseid kandidaate oma unistuste töökoha leidmisel.

 

„Võib üldistada, et rahulolematuse ja uute töösoovide kõrval jääb tihti vajaka just teadmistest ja praktilistest oskustes unistusi ja enda isiksust analüüsida,“ selgitab CV-Online Estonia juhatuse liige Agu Vahur. „Olen aastate jooksul näinud palju selliseid kandidaate, kellel tegelikult polegi töö sisu osas unistusi – tahaks ainult rohkem raha.“ Mehe sõnul sellisele põhimõttele kahjuks unistuste karjääri siiski ei raja ega algata ka suuri elumuutuseid.

 

„Üllatavalt paljudele saavad takistuseks praktilised igapäevased asjatoimetused, mis kulutavad justkui kogu energia – unistuste nimel tegutsemist lükatakse lihtsalt kergekäeliselt edasi, et küll kunagi ikka jõuab.“ Tuhandeid tööotsijaid kõnetanud mehe sõnul on kannapöörde tegemiseks, aga ka tippkarjääri ülesehitamiseks vaja vundament laduda juba noorelt. „Kes kahekümnendates ei pinguta, see peab mõistma, et ega lihtsamaks enam ei lähe – viiekümneselt ongi siis oluliselt vähem valikuid, et oma elu ja karjääri ise määrata.“

 

Vilumused tulevad läbi töökogemuste

Peamisteks märksõnadeks on vajaliku hariduse omandamine, suhtevõrgustiku hoolikas punumine ning seeläbi ka usaldusväärsuse ja kõrge enesehinnangu teadlik kujundamine. „Millegi pärast jäetakse esimese hooga tegemata pingutused just hariduse omandamiseks, kuigi see on ainus, mis viib vajalike kogemuste ja vilumusteni, mida tööandjad tegelikult hindavad ja – mis peamine – äri edendamiseks vajavad,“ selgitab Agu Vahur.

 

„Maailm on nii palju muutunud, et uus normaalsus ongi juba see, et teengi elus kannapöörde ja õpin ära midagi täiesti uut“, julgustab ta. „Tahe õppida, uusi ideid kuulata ja end arendada on kõige olulisemad omadused nii senise karjääri arendamisel kui uute väljakutsete püüdmisel,“ räägib mees.

 

Samas on Agu Vahuri sõnul tööturul nii palju kvaliteetseid täiendkoolituste võimalusi, millega saab edukalt ja ajaefektiivselt lappida ka noorena tekkinud lüngad hariduses. „Tõesti – tuleb vaid iseendasse vaadata, panna kasvõi paberile kirja oma soovid, unistused, eesmärgid ja asuda lihtsalt tegutsema,“ julgustab ta. „Meie 20aastane värbamiskogemus näitab, et see viib varem või hiljem soovitud sihini. Meie värbajad lisavad iga päev CV.ee tööportaali kümneid uusi ja kusjuures tõeliselt põnevaid tööpakkumisi ja nad tõesti pingutavad selle nimel, et sobivad kandidaadid tööturult kokku koguda ja unistuste tööle suunata.“

Tunne end – eneseusk tuleb kasuks!

CV-Online’i ärijuht Andres Junkur pakub, et kõige levinumaks põhjuseks võibki olla puhtinimlik julguse puudumine, mis inimene soovitud töökohani kuid ja kuid ei jõua. „Tahan küll õpetajaks saada ja oma seniseid teadmisi edasi anda, aga enesehinnang on madal,“ toob ta näite.

 

„Kartus uue asja ees on ju loomulik, aga selleks tulebki astuda oma mugavustsoonist välja ja süstida seda eneseusku endasse läbi praktiliste tegevuste: täiendkoolituste, temaatiliste raamatute lugemise ja suhtlemise. Ka sõbrad ja peretuttavad võivad peegeldada sulle siiraste vestluste käigus sinu tugevusi. Samas on neil kindlasti anda sulle ka kasulikku nõu, kuidas edasi liikuda. Suhtlema peab,“ soovitab Andres Junkur.

 

„Oma kaheaastast unikaalset õpetamis- ja liidrikoolitusprogrammi pakumegi just sellistele inimestele, kes on läbi pikema karjäärikogemuse jõudnud uute valikute ristteele elus ja kes tahaksid teha seetõttu midagi uut ja põnevad,“ selgitab sihtasutuse Noored Kooli värbamise ja turundusjuht Maris Viires. „See on täiesti tervitatav soov teha oma elus kannapööre ja leida uus elukutse,“ julgustab ta kõrghariduse omandanud ja mistahes erialal töökogemusega inimesi juurde õppima ja end õpetajana proovile panema.“

 

Noored Kooli programmi kandideerimine on avatud kuni 16. märtsini 2017.

 

CV-Online Estonia karjäärinõustajad aitavad silmast-silma toimuvate arutelude käigus selgitava välja tööotsija tugevused, huvid ja tegelikud soovid, samuti harjutatakse enda tugevate külgede esitlemist ja töövestluseks valmistumist, et olla siiras ja enesekindel.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top