fbpx
CV.ee tööelublogi

Isiklikku visiooni omamata on keeruline ellu viia ka kellegi teise oma

Isiklikku visiooni omamata on keeruline ellu viia ka kellegi teise oma

“Olles turundaja ja värbaja sihtasutuses Noored Koolis, küsitakse värbamisperioodil minu käest igapäevaselt, kuidas osutuda väljavalituks,” kirjutab SA Noored Kooli värbamise ja turundusjuht Maris Viires. “See paneb mind tihti vastu küsima, MIKS ta seda üldse tahab.”

 

„Oma kaheaastast unikaalset õpetamis- ja liidrikoolitusprogrammi pakumegi just sellistele inimestele, kes on läbi pikema karjäärikogemuse jõudnud uute valikute ristteele elus ja kes tahaksid teha seetõttu midagi uut ja põnevad,“ selgitab sihtasutuse Noored Kooli värbamise ja turundusjuht Maris Viires.

„Oma kaheaastast unikaalset õpetamis- ja liidrikoolitusprogrammi pakumegi just sellistele inimestele, kes on läbi pikema karjäärikogemuse jõudnud uute valikute ristteele elus ja kes tahaksid teha seetõttu midagi uut ja põnevad,“ selgitab sihtasutuse Noored Kooli värbamise ja turundusjuht Maris Viires.

Paljud inimesed ei oska MIKS-küsimusele vastata – see tekitab kohmetust ja ebamugavust. Kui ka vastused tulevad, siis sageli on need pigem copy-paste organisatsiooni kodulehel kirjutatud mõtetest, mida on tore kuulata, kuid mis ei näita midagi sisulist selle inimese kohta.

 

Mõeldes Noored Kooli selgele ja läbimõeldud hindamismudelile, mille põhjal jõuavad kõik eeldustele vastavad võimekad kandidaadid viimasesse, pakkumise saajate vooru, näen, et ebaedu saadab neid, kes pole enda jaoks läbi mõelnud oma isiklikke eesmärke elusega pannud paika oma uskumus- ja väärtussüsteemi ning kes ei oska oma elu planeerida ja ennast analüüsida.

 

On keeruline tulla ellu viima kellegi teise visiooni ja missiooni, kui endal isiklikku visiooni pole. See võib toimida lühiajaliselt, kuid pikas perspektiivis loob segadust ja mõttetut tõmblemist ning toob kaasa pealiskaudsuse.

 

Mõned soovitused kandideerimisel

 

Esiteks. Enne kui kuhugi kandideerid, pane kirja oma isiklik (elu)visioon

 

Isikliku visooni olemasolu aitab mõista, miks sa midagi teed ja millist lisandväärtust läbi selle lood ning sellest johtuvalt võimaldab teha selgeid ja teadlikke valikuid.

 

Mõeldes läbi oma väärtused, uskumused ja hoiakud ning eristuvad tugevused, aitab see juhtida kõiki sinu elu aspekte ja rolle – mida teadlikumalt oma rolli lahti kirjutad, seda selgemaks saab, millist kvaliteeti selles rollis soovid kanda ja mida sa selleks vajad.

 

Isikliku visiooni loomine on igapäevane töö iseendaga läbi enesereflektsiooni, mille käigus märkab inimene oma kõrvalekaldeid visioonist ja annab endast kõik, et iga päev olla oma parim võimalik MINA.

 

Loo eraldi rollivisoon tööpakkumisest lähtuvalt ja võrdle seda organisatsiooni visiooniga. Tee selgeks, millisele ametipositsioonile kandideerid: millised on vajalikud kompetentsid, hoiakud, kogemused? Mis on sul nendest olemas? Samamoodi tee selgeks, millised on sinu nõrkused ja ohukohad antud rollis ning kas ja kuidas plaanid nendega tegeleda.

 

Iseendasse süvenedes ja olulisemaid mõtteid maha kirjutades jõuab oma visioonini lihtsamini. Nii on sellest ka kergem kinni pidada, kui olulised mõtted paberil kirjas. Foto: Unsplash

Iseendasse süvenedes ja olulisemaid mõtteid maha kirjutades jõuab oma visioonini lihtsamini. Nii on sellest ka kergem kinni pidada, kui olulised mõtted paberil kirjas. Foto: Unsplash

 

Teiseks. Julge eristuda ja üllatada, jää iseendaks

 

Kui ühele ametikohale kandideerib kakssada inimest, siis kuidas saad teha kõik endast oleneva, et ennast esile tõsta? Mõtle, kuidas saad oma kogemust edasi anda ja millised omadused või oskused on selgelt teistest eristuvad. Milles peitub sinu unikaalsus ja kuidas see aitab organisatsioonil eesmärke täita? Suurimad õppimised käivad läbi ebamugavuse. Milline on sinu ebamugavus?

 

Kolmandaks. Ära unusta, et kirjutad inimesele, mitte organisatsioonile

 

Avaldusi loevad läbi inimesed. Ole selge ja arusaadav, väldi ümmargust juttu. Võimalusel lase paaril inimesel lugeda oma motivatsioonikirja ja anda sulle siirast tagasisidet. Esimesed read on määravad, seega mõtle hoolega läbi, mis on sinu MIKS, KUIDAS ja MIDA.

 

Näita oma analüüsioskust, sest kidakeelsed kirjutised ja väljaütlemised kahandavad sinu tõenäosust silma jääda ja mõjuda usaldusväärselt. Too näiteid oma elust erinevatel eluetappidel ja hea on, kui need näited seostuvad pakutava töökoha või organisatsiooniga.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top