fbpx
CV.ee tööelublogi

Asjalik juhend: kuidas luua selline CV, et sind ka päriselt tööle võetaks

Asjalik juhend: kuidas luua selline CV, et sind ka päriselt tööle võetaks 7

Erinevaid CV vormistamise stiile ja võimalusi, kuidas seda esitleda, on mitmesuguseid. Alati ei pea nahast välja pugema ja iga pisemat detaili sinna üles tähendama, vaid olulisem on jälgida, et see mis kirja saab, oleks ka korrektselt vormistatud.

Mis info peaks olema CV-s välja toodud?

Alustada võiks elementaarsest – kirja panna oma nime. Samuti tasuks mainida ka näiteks elukohta ja vanust, kuid oluline on kaaluda, kas see on ka tegelikult vajalik. Paha ei tee ka kontaktinfo lisamine. Foto endast võid lisada, kuid seda ei pea ilmtingimata tegema ning pigem on see oluline nende töökohtade juures, kus satud firmat esindama võõraste ette, näiteks klienditeeninduses või avalike suhete valdkonnas.

Asjalik juhend: kuidas luua selline CV, et sind ka päriselt tööle võetaks 6

Kontakt e-maili puhul tasuks eelistada endanimelist aadressi. Igasugused kontonimed stiilis kiisu14, demon või päss999 ei pruugi kandideerijast head muljet jätta.

Kindlasti tuleks lisada enda senine ametikäik ning asutused, kus haridus on omandatud. Halba ei tee ka koolituse lisamine ning oskuste väljatoomine. Siiski pea meeles, et CVsid laekub palju ning kui sa tood juhtpositsioonile kandideerides välja, et käisid 10. klassis maasikaid korjamas, siis ilmselt see tööle saamisel kuidagi kaasa ei aita ning pigem venitab CV ebavajalikult pikaks – seega pane kirja vaid need endised töökohad, mis ka päriselt sinu tööle võtmise juures olulisteks kaalukeelteks on, sama kehtib õpingute puhul: kui sul on juba doktorikraad, siis põhiharidust pole vaja eraldi välja tuua.

Asjalik juhend: kuidas luua selline CV, et sind ka päriselt tööle võetaks 3

Kasuks tuleb ka see, kui lühidalt anda endast tööalane ülevaade – mida sa ettevõttelt ootad, millega saad panustada ning millised on sinu ootused. Samuti võid endiste töökohtade juures välja tuua suurimad saavutused, mis näitavad tööandjale, mida sa juba ära teinud oled.

Oluline on, et kogu see info ja andmestik oleks vormistatud konkreetselt ning lihtsalt. Samuti ei ole mõtet elulookirjeldust ilustada või lisada sinna oskuseid ja isikuomadusi, mida sul tegelikult ei pruugi olla.

Kuidas dokument vormistada?

Asjalik juhend: kuidas luua selline CV, et sind ka päriselt tööle võetaks 4

Ka vormistamisel kehtib sama lihtsuse reegel. Keelatud pole kasutada värve ja erinevaid kirjastiile,

kuid oluline on jääda maitsekas. Tasub vältida ülekujundamist – jää ühe-kahe erineva värvi juurde. Vajadusel saad teksti rõhutada rasvase- või kaldkirjaga. Siinkohal tasub aga meeles pidada, millisesse firmasse sa kandideerid. Kui tegu on vana ja väärika börsifirmaga, siis pigem tasub CV hoida konservatiivsemana, moodsasse idufirmasse kandideerides võid aga disainile läheneda veidi loovamalt.

CV-d üles ehitades on kõige kindlam kasutada sellist struktuuri, kus kõigepealt on välja toodud isikuandmed, seejärel enda kohta käiv lühikirjeldus ja tööalane ülevaade, töökogemus, hariduskäik, oskused, soovitused ja lisainfo.

Kujunduse puhul on oluline hoida ka ühte sarnast läbivat joont. Kui kirjutad mingi pealkirja muust tekstist suuremana, siis tee seda iga lõigu puhul, mitte ainult ühel. See aitab kaasa ka dokumendi paremale struktureerimisele.

Ole tööandjatele nähtav! Pane antud loost saadud nipid kohe käiku. Lisa või uuenda enda CV: 

Asjalik juhend: kuidas luua selline CV, et sind ka päriselt tööle võetaks 5

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top