fbpx
CV.ee tööelublogi

Töötajad õnnetud? Töökeskkonna disain võib olla demotiveeriv.

Töötajad õnnetud? Töökeskkonna disain võib olla demotiveeriv.

Pealtnäha on töökeskkond hea, tööruumid ilusad. Ettevõtte juht on töökoha kujundamisel enda sisetunnet või palganud sisekujundaja, kes kõik maitsekalt sisustab. Seejuures võib jääda märkamatuks töökeskkonna mugavus ja käepärasus töötaja seisukohast. Kas peab nüüd just feng shui põhitõed appi võtma… ent töökeskkond on tõepoolest oluline faktor, mis mõjutab töötajate rahulolu. Kui tööruumides on alatasa umbne, lauda ega tooli ei saa reguleerida või ventilatsioon puhub kurgu haigeks, siis ei ole töötajatel tervisehädadest pääsu ja tekib rahulolematus, mis mõjutab ka sisekliimat. Töökeskkonna kujundamisel ja hindamisel tasub võtta arvesse töötajate arvamust ning tugineda ametlikele nõuetele.

Miks tuleb pöörata tähelepanu töökeskkonna kujundamisele?

Erinevad inimesed soovivad erinevat viisi töötada. Üksnes töölaua ja tooli tagamine töötajale ei loo veel terviklikku töökohta: töökeskkonna kujundamisel tuleb vaadata kogu töösaali tervikuna, olla avatud loovatele ruumilahendustele ja tagada seejuures kvaliteet. Töökohad muutuvad aina liikuvamaks ja paindlikumaks, mistõttu on ka koosolekute ruumid, puhkeruumid väga olulised – hetkedeks, mil töötaja ei viibi konkreetse töölaua juures, kuid on siiski tööruumis.

Keskkonna kujundamisel tuleb mängu ka kommunikatsiooni aspekt. Töötajad peaksid saama omavahel võimalikult hõlpsalt infot vahetada – seega kogu tööruum tuleks omavahel mõistlikult jaotada. Üks võimalus seda teha on osakondade vahel. Seejuures tuleb jälgida ja mõõta töökoha taustmüra. Kas soovijatel on võimalus töötada vahepeal vaiksemas kohas?

Mõni töö võib nõuda rohkem süvenemist ja müravaba keskkonda.

Ebameeldiv või lausa ohtlike faktoritega töökeskkond võib tekitada töötajate rahulolematust, tervisekahjustusi, töö ebaefektiivsust ja seeläbi tekitada rahulolematust klientide poolt. Kui töökeskkond on olemasolevatele töötajatele meeldiv, siis on see kahtlemata meeldiv ka ettevõtte klientidele. Miks mitte ka tulevastele töötajatele, kes on saanud kandideerimisprotsessis töökohta külastada.

Tasub ka meeles pidada, et valdkonniti on Tööinspektsioonil kehtestatud ka nõuded, millele tahes-tahtmata peavad tööruumid vastama.

Õhuvahetus ja hea valgustus tööruumides

Tööruumides peab olema kindlasti hea ventilatsioon, et tööruumis oleks võimalik töötada. See ei ole isegi soovitus, vaid kindel nõue Tööinspektsiooni poolt – eks see on ka loogiline. Kes meist soovib töötada umbses ruumis või olla päevast päeva tugeva sundventilatsiooni käes, mis võib viia otse haiguslehele? Töökoha ruumilahendus peab soosima värske õhku ringlust.

Mis seal salata – värske õhk toob värsked mõtted!

Sarnaselt õhuvahetusele on hea valgus aspekt, mida ei saa eirata. Kehv valgustus töökohal võib tekitada tervisekahjustusi ja ebamugavust töötamise ajal. Päevavalgus on muidugi kõige eelistatavam, ent teadagi ei ole pimedamal ja kõledamal ajal seda võimalik tagada. Valgustuse valimisel on mitmeid nüansse, kuid lõppude lõpuks loeb see, et valgustus valgustaks korralikult, kuid ei pimestaks töötajat.

Puhkeruumid on sama olulised kui tööruumid

Kui töötajal on koht, kus kohvipausi ajal peatuda, hetkeks värskendada enda mõtteid ja puhata, on töötaja kindlasti rahulolev. Kui on eelarvet ja piisavalt ruumi, siis võib teha väga ägedaid puhkealade lahendusi, kuigi mistahes eelarvega tasub puhkeruum võtta siiski fookusesse. See on koht, mis võiks töötajaid inspireerida ja tuua töötajaid kokku ka kohvipausidel, lõunapausidel.

Tööruum võiks peegeldada ettevõtte väärtusi

Ettevõtte väärtused, bränd võiksid paista teatud kujunduselementidest välja. Olgu selleks brändi värvidele iseloomulikud värvilahendused või isikupärased sisekujunduselemendid, mis tekitavad tunnet, et viibid tõesti just selle ettevõtte ruumides. Siin võib loovuse täielikult valla lasta, ent igat tühja nurka ei tasu ka hõivata. Nagu öeldakse: vähem on rohkem.

Kui ettevõtte üheks väärtuseks on näiteks tervisesõbralikkus, siis võiks tööruumides olla ka vastav koht, kus töötaja saab ennast näiteks joogamatil virgutada või teha soovi korral smuutit.

Töökeskkonnad on pidevas muutumises sarnaselt tööturu trendidele. Tööülesanded muutuvad ajas liikuvamaks, paindlikumaks ja erinevaid kujunduslahendusi on tuhandeid. Ettevõtte huvides on luua selline töökeskkond, mis tagab töötajate heaolu, efektiivsuse ja jätkusuutlikkuse. See tähendab seda, et tuleb vaadata üle enda töökoha töökeskkond ja sõltuvalt rollist, anda tagasisidet tööandjale või küsida tagasisidet töötajatelt, kuidas töökeskkonda paremaks muuta.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top