fbpx
CV.ee tööelublogi

Töötute arv väheneb, tööjõupuudus suureneb – mida teha?

Töötute arv väheneb, tööjõupuudus suureneb – mida teha?

Vaikselt avanevad erinevate valdkondade ettevõtted ja aina rohkem inimesi liigub tagasi kontorisse, kuna piirangud leevenevad. CV-Online ja Statistikaameti andmetel on töötute arv languses, kuid tööpakkumisi tekib aina juurde. Kas kandidaadid on pakutavate töökohtade osas valivamaks muutunud või tasub kandidaatide puuduse korral midagi ette võtta?

Statistikaameti andmetel oli 2021. aastal tööjõus osalemise määr 71,1%, tööhõive määr 66,7% ja töötuse määr 6,2%. Töötuid oli 43 100, mis on 4800 võrra vähem kui aasta varem.

Töötute arv on languses

Statistikaameti analüütik Katriin Põlluääre sõnul langes möödunud aastal nii töötute arv kui ka töötuse määr. „Kui 2020. aastal tõusis töötute arv 47 900 inimeseni, siis mullu langes see 43 100 peale. Eelmise aasta viimases kvartalis oli töötuid aga 36 300, mida on vaid 1300 inimese võrra rohkem kui pandeemia alguses 2020. aasta esimeses kvartalis,“ ütles Põlluäär.

Töötuid mehi oli 24 100 ja naisi 18 900. Eestlaste töötuse määr oli 4,7% ja vene rahvusest isikutel 9,8%, muust rahvusest isikutel 7,9%. Kõige kõrgem oli töötuse määr tööealiste elanike seas Kirde-Eestis, eriti paistis selles osas silma Ida-Virumaa. 

Analüütiku sõnul pikenes paari eelneva aastaga võrreldes töötusperiood. „Jätkuvalt ollakse kõige enam tööta lühiajaliselt ehk kuni kuus kuud. Eelmisel aastal langes aga nende inimeste osakaal, kes olid tööta kuni aasta ning kasvas vähemalt kaksteist kuud tööta olnute hulk. Kui 2020. aastal oli üle aasta töötu olnuid 17%, siis eelmisel oli see juba enam kui neljandik töötutest ehk ligi 11 600 inimest,“ ütles Põlluäär.

Oskustööliste hõive on suurem

Protsentuaalselt kõige enam lisandus hõivatuid aasta varasemaga võrreldes finants- ja kindlustustegevuse, veevarustuse, kanalisatsiooni ning jäätme- ja saastekäitluse tegevusaladele. Hõivatute osakaal langes sama ajaga aga kõige rohkem veetranspordi, taime- ja loomakasvatuse, jahinduse ning neid teenindavatel tegevusaladel, samuti ka kunsti, meelelahutuse ja vaba ajaga seotud tegevusaladel. „Ametialade järgi kasvas aasta varasemaga võrreldes tippspetsialistide, oskus- ja käsitööliste osakaal, vähemaks jäi aga juhte,“ lisas Põlluäär. 

Tööjõus osalemise määr langes 2020. aastaga võrreldes 71,1%, mitteaktiivseid inimesi oli 282 300. Peamised mitteaktiivsuse põhjused olid pensioniiga, õpingud ja haigused või vigastused. „Heitunuid oli mullu oli 8900, mis tähendab, et isikuid, kes on kaotanud lootuse tööd leida, on võrreldes varasema aastaga ligi kaks korda rohkem,“ lisas Põlluäär.

Kuidas siiski kandidaate leida?

Praegune tööturg on tugevalt kandidaadikeskne, mis sunnib tööandjaid otsima erinevaid lahendusi nõudluse rahuldamiseks. Töötajad ihkavad enamasti suuremat palka ja turvatunnet töötasu osas. Kõige olulisemaks kriteeriumiks tööandja juures on endiselt hea palk ja lisahüved, lisaks heale sisekliimale ja toredatele kolleegidele. 

Mida teha? Varasemast rohkem tasub muuhulgas rõhku panna näiteks oma töökuulutuse ülesehitusele. Ükski kandidaat ei ole huvitatud kandideerimast töökohale, kus esimese asjana nõudmisi esitatakse. Selle asemel tasub kirja panna motiveeriv pakett lisahüvedest, mida potentsiaalsele töötajale pakkuda. Ka seal ei tohiks rääkida enamlevinud “toredast meeskonnast”, “arenguvõimalustest” ja “motiveerivast palgast” – kuna sarnaseid sõnapaare kasutavad oma töökuulutustes ka paljud teised ettevõtted, siis ei pruugi teie ettevõte sarnaste hüvede pakkumisel kuidagi eristuda. 

Loe lähemalt, millised tegurid peletavad kandidaate, ning kuidas neid vältida SIIT.

Kelle poole pöörduda? Professionaalse värbaja abil on võimalik leida tõeliselt motiveeritud ning sobilikud kandidaadid. Tänu praktilisele kogemusele ning värbamistööriistade oskuslikule kasutusele suudavad professionaalsed värbajad tuua valikusse kõige sobilikumad kandidaadid. Nii on hiljem ettevõtjal võimalik omale töötajad valida sobivate ja motiveeritud kandidaatide hulgast ilma aega ning raha raiskamata.

Kui seisad silmitsi värbamise väljakutsega, siis pane meid proovile! Lisaks tavapärastele ja klassikalistele värbamisteenustele pakume ka erilahendusi, et leida kiiremas korras ning vähima ajakuluga sobivad töötajad. Võta meiega ühendust ning leiame koos teie ettevõttele sobiva lahenduse!

värbamisteenused

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top