fbpx
CV.ee tööelublogi

Kardad töökohta vahetada? 5 nippi hirmude maandamiseks

Kardad töökohta vahetada? 5 nippi kandideerimiseks

Oled otsustanud, et Sinu praegune töö ei ole see, mis Sind rahuldaks – aga pelgad ka olukorda muuta? Sa ei ole üksi. Värske CV-Online/CV.ee küsitluse andmetel vaatab 61% vastanutest uue töö järgi ringi. Saime ka teada, millised on peamised hirmud kandideerimisel. Kas Sina kardad sama ja kuidas saaksid kartusi hajutada? 

Küsisime, millised on vastajate hirmud kandideerimisel ja miks nad on jätnud sobivale töökohale kandideerimata. Saime rea vägagi tõsiseltvõetavaid põhjuseid. Mida saad Sina teha, et ohte välistada ja oma hirme hajutada? 

Hinda, kas saad endale lubada mõneks ajaks koju jäämist 

Eeldatavasti segase ja ettearvamatu olukorra tõttu arvab 33% vastanuist, et Covid-19 kriisi ajal pole mõistlik töökohta vahetada. 14% pelgab, et uue ettevõtte majanduslik olukord võib järsult halveneda. 

Mõlemad on põhjendatud argumendid ja ei ole tõesti võimatu, et töökoha vahetamine võib tipneda hoopis töötuks jäämisega. Püüa hinnata, kui suur selline võimalus Sinu poolt väljavalitud tööandja juurde siirdumisel on. Samuti otsusta, kas Sa saad endale lubada riski, et oled mõne aja ilma tööta. 

Hangi uue tööandja kohta infot erinevatest allikatest 

Inimesi pelutab teadmatus, milline nende uus töö tegelikult olema saab. 31% ütleb, et ei tea, mis teda uues kohas ees ootab. 30% vastanutest kardab, et uues ettevõttes ei pruugi olla kõik päris nii, nagu reklaamitakse.

Teadmatuse vastu aitavad suurepäraselt teadmised! Hangi infot kõikvõimalikest kättesaadavatest allikatest. Räägi ettevõttes töötavate tuttavate või nende tuttavatega, vajadusel leiad vihjeid sotsiaalmeediast. Olles kandideerimisel edasi jõudnud, palu oma töökohta näidata ja küsi mõne tulevase kolleegi kontakti. Küsi Sind huvitavaid küsimusi ka otse tulevaselt tööandjalt. Ja muidugi guugelda!

Räägi oma oskustest ausalt ja uhkusega 

Paljud kandideerijad tunnevad ebakindlust asjade pärast, mille kiire muutmine ei olegi nende võimuses. 31% kardab, et ei vasta töökuulutusel välja toodud nõudmistele ning  18% pelgab, et ei saa uuel positsioonil hakkama. 

Loomulikult ei olegi iga ametikoht igaühe jaoks jõukohane, aga jäta see tööandja hinnata. Sina anna kandideerimisel endast parim ning jää enda oskustest ja teadmistest rääkides ausaks. Kui Su kvalifikatsioon ei vasta täielikult kuulutuses küsitule, too omakorda esile omadused, millega Sa just selle tööandja jaoks väärtuslik võid olla. Pealegi, Sa saad alati jooksvalt oma oskusi täiendada ja see ongi ju tore. 

Pea meeles – suur konkurents ei muuda veel Sind kehvemaks!

Mitmed vastajad usuvad, et ebaedu kandideerimisel mõjub neile frustreerivalt. Suurt konkurentsi kandideerimisel kardab 27%. 11% pelgab, et ei saa pärast kandideerimist tagasisidet. 14% ütleb, et äraütlevad vastused mõjutavad tema enesehinnangut.     

Valiku tegemise kriteeriumeid on erinevaid. See, kui Sa ei saa valituks, ei tähenda et Sina oleksid kehv vaid seda, et keegi teine oli tolle organisatsiooni jaoks sobivam.  Pea meeles, et suur konkurents kandideerimisel või tagasiside mitte saamine ei muuda Sind karvavõrdki halvemaks – vastupidi, võib anda väärtusliku kogemuse.

Harjuta video teel kandideerimist!

Nagu uued asjad ikka, mõjub videosilla abil intervjuu andmine kõhedaks tegevalt – vussi saab minna nii tehniliselt kui sisuliselt. Video teel kandideerimine tundub hirmutav 14% küsitletutest.  

Tee väike eeltöö, et saavutada intervjuu ajaks mõnus enesekindlus. Testi kodus oma kaamerat – räägi mõned laused ja vaata salvestust. Säti arvuti nii, et taust Sinu selja taga räägiks professionaalset keelt. Mõtle läbi, mida selga paned. Pane kirja jutupunktid ja võta lähedusse klaas vett. Üle veebi kohtumine on uus meile kõigile ning on vähe tööandjaid, kes end isegi selles rollis väga kindlalt tunneks.

18% küsitletutest vastas, et tal ei olegi kandideerimisel hirme. Ehk oled ka Sina nende hulgas, kellel hirmud kandideerimisel puuduvad – sel juhul palju õnne! Kui mitte, saad tuge ülaltoodud võtetest. Kui oled kindel, et tahad töökohta vahetada, soovime Sulle edukat kandideerimist!

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top