fbpx
CV.ee tööelublogi

Mentor soosib äriedu – kuidas luua mentorlusprogramm?

Mentor soosib äriedu – kuidas luua mentorlusprogramm?

Ettevõtted peaksid aina rohkem panema rõhku mentorite leidmisele, mentorlusprogrammide kavandamisele ja ellu viimisele, mis annaks organisatsioonis töötajatele ja ka ettevõttele endale järjepidevaid ja kvaliteetseid tulemusi. Enamik ettevõtte juhte teab, et mentorite kasutamisel on strateegiline eelis, kuid kuidas sellist programmi luua?

CV-Online koondas mentorlusprogrammi peamised eelised ja näpunäited, et äriedu saavutamine kulgeks lihtsamalt ja tagataks töötajate pidev areng. Loe edasi ning pane kirja, millele peaks mentorlusprogrammi koostades tähelepanu pöörama.

Tähtis on eesmärk

Kindel eesmärk aitab teil mentorlusprogrammi läbimõeldult kujundada ja saavutada kõigi asjaosaliste kaasatus. Programmi koostamisel võib lähtuda järgmistest küsimustest: milline väärtus on programmil teie ettevõttele ja töötajatele? Kas see on järelkasvu planeerimine? Kuidas saaks programm töökeskkonda mitmekesisust lisada?

Mentori eesmärk on eelkõige aidata töötajal inimesena kasvada ja saada iseenda parimaks versiooniks. See võib hõlmata nii isiklike kui ka karjäärialaste eesmärkide saavutamisel abistamist, uute mõtteviiside tutvustamist, piiravate mõtteviisidega tegelemist, väärtuslike kogemuste jagamist ja palju muud.

Tasa ja targu

Alustage projektiga tasa ja targu, näiteks käivitage pilootprogramm. Looge süsteemid mentorite ja juhendatavate valimiseks, koolitusteks, programmis osalejatega suhtlemiseks ja programmi hindamiseks. Jagame mõned näpunäited, millele projekti loomisel rõhuda:

  • Analüüsige vajadust programmi järgi;
  • Tehke selgeks programmi eesmärk; programm peaks olema ainulaadne ning lähtuma just teie organisatsiooni vajadustest;
  • Pange kokku juhised ja koostada lihtsasti mõistetav dokumentatsioon;
  • Jälgige programmi arengut erinevate mõõdikute abil (tagasiside, tööeetika, motivatsioon, tulemused).

Motiveeritud mentor

Leidke programmi eestvedajaks õige inimene ja seadke see oma põhifookuseks. Mentoriks tuleks määrata töötaja, kes seda tõepoolest soovib ning kes on nõus enda aega antud programmi panustama. Mentor peaks olema kompetentne ja tõhus juht, kes on varasemalt juba ennast tõestanud inimeste ja projektide juhtimisel, ning kes oskab juhiste andmisel enda kogemused juhendatava kasuks tööle panna. Lisaks peaks mentor olema läbinisti kursis organisatsiooni kultuuriga. Kindlasti ei tohiks töötaja ja mentor olla omavahelises alluvussuhtes (nt turundusjuht-turundusspetsialist).

Osalejate valimine

Otsustage, kes on teie juhendatavad, et põhifookus traditsiooniliselt värbamiselt ei kaoks. Kas juhendatavad võiksid olla uued kõrge potentsiaaliga töötajad? Või hoopis töötajad, kes on teie organisatsioonis juba teatud arvu aastaid töötanud? Kõik osapooled peaksid teadma mentorluse pikkust, ajakava, eesmärke, mille kallal töötatakse, ja tööootusi. Pakkuge osalejatele ka järjepidevat tuge. Korraldage üritusi, kutsuge esinejaid koosolekutele ja küsige mentoritelt ja juhendatavatelt regulaarset tagasisidet.

Tulemuslikkuse mõõtmine

Seadke eesmärgid ja mõõdikud ning viige programm kooskõlla oma ärieesmärkidega. Nende andmete jälgimine annab teile aimu, kas teie programm on edukas ja mida peate võib-olla muutma. Samuti näitab see juhtkonnale, miks peaks programm olema jätkuvalt prioriteet.

Soovitame tulemusi mõõta iga poole aasta tagant või kord aastas. Samuti saate aastaringselt mitteametlikult küsitleda ka programmis osalejaid. Mentorprogramm on nagu iga teine organisatsiooni suurprojekt. Ärge alahinnake pisiasju – väikesed näpunäited võivad viia märkimisväärsete tulemusteni!


CV Online Estonia (CV.ee) on pikaajalise kogemusega värbamispartner, kes pakub laia portfelli tööandjatele ja tööotsijatele suunatud teenuseid ning erilahendusi. Vaata lähemalt SIIT.

Jaga postitust

Loe lisaks

Scroll to Top